“Plava verzija“ WhatsAppa ne postoji, ali prevaranti misle da vredi pokušati

Više od 800 miliona korisnika WhatsAppa su razlog zbog čega je ova komunikacijska platforma veoma često meta sajber kriminalaca koji često koriste i prave i lažne vesti kao mamac za korisnike.

v1_6128_1

Tako su korisnicima WhatsAppa počele da pristižu poruke o postojanju “plave verzije” aplikacije, do koje vodi link u poruci.

Klik na link vodi na web sajt na kome će od korisnika biti zatražen broj telefona da bi zatim otpočeo proces verifikacije broja. Korisniku će biti prikazani različiti stadijumi napretka ovog procesa kako bi ponuda izgledala uverljivije, ali čak i ako korisnik unese neke druge brojeve a ne svoj broj telefona, proces provere broja će izgledati potpuno isto.

Kada se ovo završi, korisnik mora da prođe kroz drugi proces provere, koji se završava vrlo brzo ali zahteva da korisnik pozove deset aktivnih prijatelja ili tri grupe prijatelja. Razlog je očigledan – prevara treba da uključi što više ljudi.

Web stranica prevaranata se ponaša na isti način bez obzira da li je WhatsApp instaliran ili ne, samo što lažna poruka ne može biti podeljena sa prijateljima.

U svakom slučaju, “plava verzija” aplikacije WhatsApp ne postoji. Umesto nje, žrtvama se nudi niz online anketa koje treba da popune, i u kojima se od njih traže lični podaci, uz obećanje da mogu da osvoje zanimljivu nagradu.

Krajni cilj prevaranata je verovatno prikupljanje brojeva telefona koje će oni prodati firmama kojima su ti podaci potrebni za reklamiranje, ali i da se nateraju korisnici da popune online ankete od kojih prevaranti zarađuju.

Slična prevara viđena je pre nekoliko nedelja kada je korisnicima WhatsAppa obećavana mogućnost video poziva. Srećom, popularni browseri sada prepoznaju ovu stranicu kao pokušaj fišinga i blokiraju pristup..

izvor: http://www.informacija.rs