Podmićivanjem zaposlenih u kompaniji AT&T, prevarant iz Pakistana otključao 2 miliona mobilnih telefona

Vesti, 08.08.2019, 01:00 AM

Podmićivanjem zaposlenih u kompaniji AT&T, prevarant iz Pakistana otključao 2 miliona mobilnih telefona

Sjedinjene Američke Države optužile su pakistanskog državljanina Muhameda Fada za podmićivanje zaposlenih u telekomunikacionoj kompaniji AT&T. Optuženi je punih pet godina podmićivao zaposlene u AT&T koji su mu pomogli u otključavanju više od 2 miliona telefona i postavljanju malicioznog softvera u mreži kompanije.

Muhamed Fad, 34-godišnji Pakistanac, uhapšen je u Hong Kongu u februaru prošle godine na zahtev američke vlade, a izručen je SAD u petak, 2. avgusta.

Prema navodima iz optužnice, Fad je regrutovao insajdere iz AT&T koji su radili u kol centru u Vašingtonu, i platio im više od milion dolara mita u periodu između 2012. i 2017. godine kako bi mu pomogli da otključa mobilne telefone sa određenim IMEI brojevima, koji inače ne bi mogli biti uklonjeni iz AT&T mreže.

Neke telekomunikacijske kompanije, uključujući i AT&T, prodaju najbolje modele mobilnih telefona svetskih proizvođača po sniženim cenama, ali isporučuju ih sa zaključanim SIM karticama koje sprečavaju korisnike da ih koriste u bilo kojoj drugoj mreži.

Sa svojim partnerima iz AT&T-u, Fad i njegov saučesnik Gulam Jivani, koji je u međuvremenu preminuo, vodili su uspešan posao – oni su uslugu otključavanaja uređaja naplatili milionima korisnika kojima su omogućili da koriste SIM kartice drugih operatera, u zemlji ili inostranstvu.

Fad je takođe plaćao mito zaposlenima u kompaniji AT&T za instaliranje zlonamernog softvera na računarima kompanije u pozivnom centru Bothell, što mu je omogućilo da prikupi poverljive informacije o načinu funkcionisanja računarske mreže i softverskih aplikacija kompanije AT&T.

Koristeći taj softver i akreditive svojih saučesnika u kompaniji AT&T, Fad je uspevao da automatski obradi neovlašćene zahteve za otključavanje bilo kog mobilnog telefona sa udaljene lokacije.

Kada su neki od Fadovih saučesnika otpušteni iz kompanije, preostali pomagači su mu pomogli da razvije i instalira dodatne alate koji su mu omogućili da koristi računare kompanije za otključavanje telefona.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je do sada troje Fadovih saučesnika priznalo da su pomagali Fadu koji im je za to platio.

Kasnije, kada Fad nije mogao daljinski da kontroliše svoj softver, ponovo je potkupio zaposlene u kompaniji AT&T da instaliraju određene uređaje koji su mu pomogli da dobije pristup AT&T internoj mreži i nastavi daljinsko otključavanje telefona.

Fad je isplatio više od milion dolara mita zaposlenima u kompaniji AT&T, pri čemu je jedan zaposleni za pet godina koliko je trajala prevara primio mito u iznosu od 428500 dolara. Novac je uplaćivan na njihove privatne račune ili poslovne račune firmi koje su otvorene samo u tu svrhu.

Osumnjičeni je kontaktirao zaposlene u AT&T telefonom, preko Facebooka ili drugih kanala i tada bi im davao uputstva da nabave pripejd telefone i anonimne email naloge kako bi komunicirali sa njim.

Optužnica protiv Fada ima 14 tačaka.

„Okrivljeni je mislio da može bezbedno podmićivati i hakovati iz inostranstva, zarađujući milione dolara, dok je podsticao mlade radnike da odaberu pohlepu umesto etike. Sada će biti odgovoran za prevaru i živote koje je izbacio iz koloseka“, rekao je američki tužilac Brajan Moren.

Ako bude proglašen krivim, Fadu preti kazna do 20 godina zatvora.

Izvor:Informacija.rs