Pogledajte električni Harley-Davidson

Ikona među benzinskim motociklima dobila je verziju pokretanu strujom, prvu u 111 godina postojanja te kompanije. Izgleda kao da je izašla iz filma Robocop.

Između ostalog, rezervoar za gorivo i auspuh, a neće ni grmiti kao klasična mrcina po kojoj je taj proizvođač poznat širom sveta, ali obećavaju kako će po svemu drugome doživljaj vožnje biti identičan. Zvuk će se razlikovati ne samo od motora s unutarnjim sagorevanjem, već i od drugih električnih motocikala na tržištu.

13936_Harley-Davidson_Unveils_Electric_Motorcycle_2

Trofazni indukcijski motor ima 55 kilovata (74 konja). Kao i kod brojnih modela e-automobila, pali se pritiskom na dugme.

Maksimalna brzina mu je blizu 150 kilometara na sat. Od nule do sto na sat ubrzava za četiri sekunde. Ima dva moda vožnje – Power, s kojim može preći pedesetak kilometara, i Range, kojim možete preći oko 85 km bez punjenja.

Pogone ga litijum-ionske baterije, koje se delimično pune zahvaljujući mehanizmu koji koristi kinetičku energiju motocikla tokom kočenja i oponaša kočenje motorom na modelima sa unutarnjim sagorjevanjem. Punjenje traje oko tri i po sata na punjaču od 220 V.

Zasada nije na prodaju jer je reč o konceptnom modelu, koji je u razvoju od 2010. godine, a hoće li u masovnu proizvodnju ili ne, još ćemo videti.

izvor: http://itnetwork.rs