Polovni mobilni telefoni u prodaji prepuni “obrisanih“ privatnih podataka starih vlasnika

Kada odluče da prodaju svoj mobilni telefon, većina korisnika će obrisati svoje podatke sa memorijske kartice telefona pre nego što uređaj pređe u ruke novog vlasnika. Većina korisnika veruje da su time njihovi privatni podaci u potpunosti i trajno uklonjeni sa telefona. Međutim, eksperiment koji su izveli stručnjaci Avasta možda će vas naterati da se prisetite šta se sve nalazilo na vašim starim telefonima koje ste prodali.

v1_2936_del

Stručnjaci Avasta su na sajtu eBay kupili 20 različitih Android telefona od prodavaca iz SAD da bi saznali koliko od podataka obrisanih sa telefona može biti vraćeno.

Tako su iz korišćenih Android telefona istraživači iz Avasta uspeli da povrate više od 40000 privatnih fotografija, emailova, SMS poruka, a u nekim slučajevima i da otkriju identitet prodavca.

“Količina ličnih podataka koje smo povratili iz tih telefona bila je zapanjujuća. Pronašli smo sve od popunjenog formulara za kredit do više od 250 golišavih selfija prethodnog vlasnika”, kaže Džud Mekolgan iz Avasta.

Avast je kupio Android telefone i uz pomoć svima dostupnog softvera za opravak podataka uspeo da iskopa privatne podatke koji su ranije bili na telefonima.

Vlasnici 20 smart telefona koje je analizirao Avast uradili su fabričko resetovanje ili su se odlučivali za opciju “delete all”.

Uprkos tome, Avast je uspeo da povrati sledeće privatne podatke korisnika:

  • Više od 40000 fotografija
  • Više od 1500 porodičnih fotografija dece
  • Više od 750 fotografija žena u različitim stadijumima svlačenja
  • Više od 1000 Google pretraga
  • Više od 750 emailova i SMS poruka
  • Više od 250 konatakata i email adresa
  • Identitete četiri ranija vlasnika
  • Jedan popunjeni formular za kredit.

“Više od 80000 korišćenih smart telefona su svakodnevno na prodaju na eBay u SAD. Korisnici možda ne shvataju da, zajedno sa svojim telefonima, prodaju svoje uspomene i svoje identitete. Slike, emailovi i drugi dokumenti obrisani sa telefona mogu biti iskorišćeni za krađu identiteta, ucenu ili čak i za uhođenje. Prodaja vašeg korišenog telefona je dobar način da zaradite malo novca, ali potencijalno loš način da zaštitite svoju privatnost”, kažu iz Avasta.

Sklapajući kockice, sajber kriminalci mogu doći do važnih informacija o potencijalnoj žrtvi i započeti ciljani fišing, koji bi mogao biti uspešan i doneti kriminalcima lepu zaradu.

Ucenjivanje je takođe opcija u ovom slučaju, s obzirom na to kakve su fotografije pronašli istraživači iz Avasta na telefonima koji se nude na prodaju.

Iz Avasta upozoravaju da kriminalci mogu iskoristiti ove informacije da bi pratili svaki korak starih vlasnika telefona, da bi iskoristili njihove čudne fetiše, a takođe mogu prodavati njihove podatke na internetu.

Treba imati na umu da je sve ovo pronađeno na samo 20 mobilnih telefona, a njih ima na desetine hiljada u prodaji svakog dana.

Ima mnogo alata koji se mogu koristiti za skeniranje memorije telefona i povratak informacija.

Sa druge strane, ima i mnogo programa za trajno brisanje podataka na uređaju, koji garantuju da su svi obrisani fajlovi oštećeni i da se ne mogu povratiti.

Međutim, mnogi korisnici imaju pogrešno mišljenje da je vraćanje telefona na fabrička podešavanja dovoljno da se zauvek obrišu njihovi podaci na uređaju. A to je veoma daleko od istine.

izvor: http://www.informacija.rs