Popularna aplikacija FaceApp bespotrebno traži pristup listi vaših Facebook prijatelja

Vesti, 30.07.2019, 02:30 AM

Popularna aplikacija FaceApp bespotrebno traži pristup listi vaših Facebook prijatelja

FaceApp, aplikacija koja je postala viralna zbog filtera koji vašem licu sa fotografije dodaje ili oduzima godine, privukla je pažnju ne samo zbog toga što je korisnicima zabavna, već i zbog svoje kontroverzne politike privatnosti jer aplikacija bez ikakvog razloga prikuplja informacije o vašim prijateljima na Facebooku.

FaceApp je ruski proizvod koji postoji od proleća 2017. godine, ali je aplikacija postala popularna među korisnicima Facebooka tek prethodnih nekoliko nedelja, pošto su je milioni ljudi preuzeli da bi videli svoju mlađu ili stariju verziju ili da bi videli kako bi izgledali da su suprotnog pola.

Aplikacija ima funkciju koja omogućava korisnicima da preuzimaju i uređuju fotografije sa svojih Facebook naloga, što funkcioniše samo kada korisnik omogući FaceAppu pristup nalogu preko opcije „Prijavite se sa Facebookom“.

Osim zahteva za pristup osnovnim podacima profila i fotografijama, FaceApp takođe pristupa i listi vaših Facebook prijatelja „koji takođe koriste i dele liste svojih prijatelja sa FaceAppom“.

S obzirom na to koliko je društvena mreža bila zatrpana slikama iz FaceApp aplikacije, verovatno se najveći broj korisnika nije zapitao zašto ova aplikacija traži dozvolu koja joj verovatno nije potrebna da bi radila ono što se od nje očekuje. Kada aplikacija zatraži dozvole koje su nepotrebne za njeno funkcionisanje, treba dobro razmisliti pre nego što je preuzmete.

Sajt Hacker News istraživao je da li FaceApp na neki način koristi te podatke da bi „poboljšao korisničko iskustvo“, ali nije uspeo da nađe opravdanje za prikupljanje ovih podataka.

Izvršni direktor FaceAppa Jaroslav Gončarov rekao je sajtu da FaceApp ima funkciju“Social Stilist“, koja je napravljena tako da korisnici mogu pozvati svoje prijatelje na Facebooku da glasaju za njihov najbolji stil.

Funkcija je sada ukinuta, ali aplikacija i dalje prikuplja listu prijatelja kada odlučite da se prijavite pomoću Facebooka.

„Mi više nemamo ove podatke i ne planiramo uskoro da zahtevamo ovu dozvolu“, rekao je Gončarov. „Imajte na umu da za rad FaceAppa nije potrebna Facebook prijava, tako da su prijavljeni samo neki korisnici.“

Usluga „Prijava sa Facebookom“ olakšava prijavu za razne druge servise, aplikacije i igre, ali u većini slučajeva programeri zahtevaju pristup podacima sa Facebook profila koji su nepotrebni.

FaceApp funkcioniše sasvim dobro čak i ako ne povezujete svoj Facebook nalog sa aplikacijom ako odlučite da odaberete fotografije sa uređaja, ali ako želite da koristite aplikaciju za preuzimanje Facebook fotografija, to možete učiniti bez otkrivanja svoje liste prijatelja .

Za one koji ne znaju, Facebook već ima opciju koja omogućava korisnicima da biraju koje dozvole žele da odobre aplikaciji sa liste traženih dozvola koje je unapred definisao njen programer.

Dok povezujete svoj Facebook nalog sa FaceAppom ili bilo kojim drugim servisom, Facebook prikazuje stranicu sa tasterom za uređivanje, omogućavajući korisnicima da isključe dozvole koje ne žele da im odobre.

Međutim, ako ste već dali dozvolu FaceAppu da pristupi listi vaših prijatelja ili bilo kojoj drugoj nepotrebnoj dozvoli, možete je urediti u podešavanjima vašeg Facebook naloga u odeljku „Aplikacije i web sajt“.

Treba napomenuti da samo uklanjanje aplikacije ili ograničavanje dozvola neće izbrisati vaše podatke sa FaceApp servera.

Direktor FaceAppa kaže da korisnici mogu tražiti od kompanije da izbriše sve podatke sa FaceAppovih servera koristeći „Podešavanja → Podrška → Prijavi grešku“ sa tekstom „Privatnost“ u naslovu.

Ovo nije prvi put da se FaceApp dovodi u pitanje zbog privatnosti.

Zaštitnici privatnosti i mediji već su izrazili zabrinutost zbog politike privatnosti FaceAppa, koja kaže da korišćenje aplikacije daje aplikaciji „stalnu“ licencu za vaše fotografije, što joj omogućava da koristi vaše podatke u bilo koju svrhu, bez vašeg pristanka, zauvek, čak i ako je obrišete.

Pored toga, u isto vreme pojavio se i drugi problem sa FaceAppom – spekulisalo se da aplikacija ne pristupa samo fotografijama koje je poslao korisnik, već i svim fotograijama kamere telefona.

Međutim, razloga za brigu nema, što je potvrdio francuski istraživač Baptist Robert, koji je analizirao aplikaciju i utvrdio da aplikacija samo fotografiju koju je korisnik izabrao šalje na svoj server radi uređivanja.

Izvor:Informacija.rs