Popularnu aplikaciju TikTok moguće je hakovati samo slanjem SMS poruke

Mobilni telefoni, 09.01.2020, 03:00 AM

Popularnu aplikaciju TikTok moguće je hakovati samo slanjem SMS poruke

Poznata kineska aplikacija TikTok, treća najpreuzimanija aplikacija u 2019. godini, imala je opasne ranjivosti koje su mogle omogućiti napadačima da preotmu bilo koji korisnički nalog samo ako znaju telefonski broj potencijalne žrtve.

Istraživači iz firme Check Point otkrili su da mogu daljinski pokrenuti maliciozni kod na uređaju na kome je instalirana aplikacija TikTok iskorišćavanjem nekoliko ranjivosti aplikacije.

Kombinovanjem ovih ranjivosti napadač može daljinski da obriše bilo koji video sa TikTok profila žrtve, da otpremi neovlašćene video snimke na TikTok profil žrtve, da privatne „skrivene“ video snimke učini javnim i otkrije lične podatke korisnika sačuvane na nalogu.

Napad koristi nesigurni SMS sistem koji TikTok nudi na svom web sajtu kako bi korisnici mogli da pošalju poruku na svoj telefonski broj sa linkom za preuzimanje aplikacije za deljenje video sadržaja.

Prema rečima istraživača, napadač može poslati SMS poruku na bilo koji telefonski broj u ime TikToka sa modifikovanim URL-om za preuzimanje ka zlonamernoj stranici dizajniranoj za pokretanje koda na ciljanom uređaju pomoću već instalirane aplikacije TikTok.

Hakeri mogu da izvrše JavaScript kod u ime žrtava čim kliknu na link koji je poslao TikTok server preko SMS-a.

“Preusmeravanjem korisnika na zlonamerni web sajt izvršiće se JavaScript kod i podneće se zahtevi Tiktoku sa kolačićima žrtava”, kažu istraživači.

Check Point je krajem novembra 2019. godine prijavio ove ranjivosti ByteDanceu, programeru TikToka, koji je potom izdao ispravljenu verziju aplikacije u roku od mesec dana kako bi zaštitio korisnike od eventualnih napada.

Ako ne koristite najnoviju verziju TikToka, preporuka je da aplikaciju ažurirate što pre.

Izvor:Informacija.rs