Predstavljanje : HTC Desire 310 vs HTC Desire 610

HTC je kompanija koja je postala dosta popularna u poslednje vreme zahvaljujući modelima kao što su M8 i M7, međutim oni imaju i seriju telefona srednje klase koji takođe zadovoljavaju potrebe korisnika širom planete.

U ovoj recenziji uporedićemo dva modela iz Desire serije, a to su 310 i 610.

14084_HTC_Desire_310_vs_HTC_Desire_610_1

HTC Desire 310 je telefon srednje niže klase, koji je vrlo pristupačan. Što se dizajna tiče, HTC ovde nije odradio preterano impresivan posao. Glavni materijal je plastika, a dopale su nam se fino zaobljene ivice koje telefonu daju malo prefinjeniji izgled. Sa svojih 11.25mm debljine, Desire 310 nije najtanji telefon, ali je zato veoma čvrsto građen i sa zadnje strane je pokriven mat polikarbonatom kako bi poboljšao hvat. Od tastera, lock taster i volume rocker su sa desne strane.

Desire 310 ima IPS displej dijagonale 4.5“ sa rezolucijom od 480×854 i gustinom od 218ppi koji nije ni malo impresivan. Ono što je loše u vezi s njim, jeste hladnoća boja koja rezultuje izbledelim plavkasto belim i sivim nijansama. Da stvar bude još gora, reprodukcija boja je veoma loša, a to se da zapaziti kod zelene ili fluorescentne boje. Osvetljenje je takođe loše. Sa slabih 288nit, korišćenje napolju na suncu je gotovo nemoguće. Uglovi gledanja su dobri. Desire 310 koristi Android 4.2.2 Jelly Bean operativni sistem, sa HTC-ovim Sense korisničkim interfejsom. Ovo je malo čudna kombinacija, bar što se tiče ovog modela. Primetili smo da početni ekrani i drawer imaju izgled Sense-a, dok je status bar i cela ikonografija striktno u stilu Androida.

Iako je ovo model srednje, niže klase, niste primorani da trpite loše performanse na njemu. Da, dobro ste pročitali. Začuđujuće, ali navigacija kroz meni i aplikacije je fluidna i vrlo brza. Razlog ovome je moćan quad-core procesor takta 1.3GHz, koji je možda isuviše moćan za ovaj telefon. Pored toga, tu je dual-core Mali 400 GPU i 512MB RAM-a, mada smo očekivali duplo više. Što se tiče igara, moći ćete da iskusite veoma dobre performanse prilikom igranja igara kao što su Real Racing 3. Interna memorija telefona iznosi 4GB, od čega je 2GB dostupno korisniku, a pošto je to malo, sigurno ćete želeti da iskoristite microSD slot. Sa zadnje strane telefona imamo kameru od 5MP sa fiksiranim fokusom, ali i nedostatkom LED blica. Što se tiče interfejsa kamere, opet imamo onaj stari, ne baš jednostavan interfejs.

Ovde ipak dobijamo dobru selekciju opcija od HDR moda, pa do Panorame, Auto Scene, itd. Što se tiče kvaliteta fotografije, za početak ćemo reći da su reprodukcija boja i ekspozicija dobre. S druge strane, slike ispadaju meke sa malo šuma, što je kombinacija koja na žalost malo prikriva detalje na slici. Unutra, sa uslovima slabije osvetljenosti, dobili smo mešovite rezultate. Neke slike su bile prihvatljive, dok neke nisu bile vredne gledanja. To se dešava upravo zbog nedostatka blica, što je po nama veliki nedostatak. Video snimanje može se odvijati u 1920x1080p, ali je kvalitet loš u smislu nedostatka detalja. Baterija od 2000mAh ovog uređaja je uklonjiva i ustvari vrlo zadovoljavajuća za ovakav telefon. Ona uspeva da izdrži oko dan do dan i po u zavisnosti od toga koliko ga koristite. U specifikacijama piše da vreme razgovora iznosi 11h i stand by režim 35.5 dana, što je vrlo dobro.

S druge strane, Desire 610 je nešto krupniji telefon. Zadnja strana ovog modela je sjajna i otporna je na ogrebotine, mada lako hvata otiske prstiju. Telefon ne pruža osećaj prevelikog kvaliteta kao neki plastični telefoni, ali je ipak dosta čvrst. Sa strane i napred nalazi se mat plastika, koja ne samo da poboljšava hvat, već i sam dizajn telefona. Telefon ima debljinu od 9.6mm, što je tanje od Desire 310.

Uprkos veličini, uređaj je lako i udobno držati zahvaljujući zaobljenim ivicama i dobrom balansu težine. Ovaj telefon možda nije najlepši, ali je zato kvalitetno građen i sigurno nećete naći delove koji zaostaju. Za razliku od prethodnog modela, ovaj poseduje ekran dijagonale 4.7“ sa rezolucijom opet nešto većom, 960x540p. Za ovu veličinu ekrana, ova rezolucija je mala, a sam podatak o gustini piksela koja iznosi 236, nije ohrabrujuć. Ipak, ovaj displej nije loš. Preciznost boja je dobra, uglovi gledanja takođe, kontrast je odličan i drago nam je da boje nisu hladne niti prezasićene, već tačno onoliko koliko treba. Nivoi osvetljenja nisu impresivni, ali su dovoljni za korišćenje na jakom suncu.

Kao i Desire 310, 610 koristi Android 4.2.2 OS, samo je ovde u pitanju KitKat verzija, kao i novija Sense 6 verzija korisničkog interfejsa. Iako je u pitanu Sense 6, ovde smo spazili dosta Androidovog šmeka i svako ko je upoznat sa ogoljenim Androidom, sigurno će znati da koristi i ovaj telefon. Dopali su nam se Kid i Parental Mod. Oba moda služe za prilagođavanje telefona vašoj deci, kako bi se ona bezbedno igrala na njemu, ne dirajući vaše podatke. Hardver je nešto moćniji od Desire 310, kao što ste sigurno pretpostavili. Tu je Snapdragon 400 quad-core procesor radnog takta 1200MHz, Adreno 350 GPU, kao i 1GB RAM-a. Navigacija kroz meni teče brzo, kao i pokretanje aplikacija. Međutim, ako želite da igrate malo zahtevnije 3D igre, posegnite za moćnijim telefonom. ROM telefona iznosi 8GB, dok je oko 4 dostupno korisniku, a tu je i microSD Slot za ekspanziju do 128GB.

Kamera od 8MP je razumljiva za telefon ove klase i cenovnog ranga. Aplikacija kamere je veoma jednostavna za korišćenje, iako nećete opcije koje ćete naći kod modernijih smart telefona. Napolju, sa dobrim osvetljenjem, performanse su dobre. Boje su precizne i uočljiva je solidna količina detalja. Detalje bismo posebno pohvalili, jer se čak i magla vidi veoma dobro. Budući da Desire 610 ima LED blic, kvalitet slike noću je dosta bolji. Ipak, ovaj blic ponekad zna da previše osvetli prostor, te slike budu prezasićene ili sa šumom. Full HD video snimanje je dostupno i ovde, ali je kvalitet tek nešto ispred Desire 310. Za početak, ima vidljivo više detalja, a kvalitet zvuka je dosta bolji. Telefon poseduje i prednju kameru od 1.2MP.

Očekivaćete veću bateriju, ali 2040mAh baterija je ovde prilično zadovoljavajuća. U našem testu koji je uključivao par sati gejminga, gledanje videa, surfovanje internetom i oko 9h stand by režima, telefon je od 100% do 0% došao za skoro pa tačno 24h.

 

Zaključak:

Očigledno je da je Desire 610 pobednik današnjeg duela. Zašto? Pa iz više razloga, a to su bolji dizajn, bolja baterija, kamera boljih performansi i prisustvo LED blica. Ipak, nećemo reći da je Desire 310 loš telefon, jer i on ima svojih kvaliteta kao što su baterija i stvarno impresivan hardver. Ono u čemu su oba telefona malo slabija jeste displej, a pogotovu niska rezolucija istih. Ipak, cenovna razlika između ova dva modela je nešto ispod 100€, što i nije malo.

Specifikacije:

Proizvođač:HTCHTC
Model:Desire 310Desire 610
Displej:IPS, 4.5“IPS 4.7“
Rezolucija:480×854, 218ppi540×960, 236ppi
ROM:4GB8GB
RAM:512MB1GB
Operativni sistem:Android 4.2.2 Jelly BeanAndroid 4.2.2 KitKat
CPU:Quad-core 1.3GHzQuad-core 1.2GHz
GPU:Mali 400Adreno 305
Kamera:5MP, fiksirani fokus8MP, autofokus, LED blic
Maksimalna rezolucija fotografije:2592x1944p3264x2448p
Prednja kamera:VGA1.2MP
Baterija:2000mAh, li-ion2040mAh,li-po
Masa:132.4x68x11.3mm143.5g
Dimenzije:140g143.1×70.5×9.6mm 

izvor: http://itnetwork.rs