Predstavljanje : Huawei Ascend Y530

Huawei je kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom smart telefona. U prethodnim recenzijama smo videli da njihovi modeli nisu donosili ništa novo i nisu bili previše impresivni, međutim, da li će Ascend Y530 promeniti naše mišljenje, videćemo u ovoj recenziji.

13793_Huawei_Ascend_Y530_1

Mnogi budžetni smart telefoni imaju prilično jednoličan dizajn, međutim ovaj model ima nešto sofisticiraniji dizajn. Zadnja strana ima lepu teksturu koja je udobna za držanje, a uređaj je u mat boji. Prednja strana nam ne donosi ništa novo- ekran, 3 kapacitivna tastera, prednja kamera i zvučnik. S prednje strane nije nam se dopalo to što pored displeja ima dosta praznog prostora, tako da je displej mogao biti za koji centimetar veći. Pored toga što je udoban za rukovanje, uređaj je težak 145g i vrlo je dobro izrađen u smislu izdržljivosti pri jačem pritisku. Zadnji poklopac je uklonjiv, tako da imamo pristup bateriji, SIM slotu i microSD slotu. Lock taster i volume rocker smešteni su sa leve strane telefona, tako da nećete imati problema pri lociranju istih. Sa donje strane je microUSB port, a s gornje 3.5mm ulaz. Dakle, jedan prilično klasičan i već viđen, ali ipak kvalitetan dizajn telefona.

Displej dijagonale 4.5 inča sa rezolucijom od 480×854 je nešto što je tek minimum naših očekivanja za ovaj uređaj. Kvalitet displeja je dobar, ali ne i spektakularan. Boje su krajnje jednolične, a upoređivajući telefon sa nekim drugim modelima, uočili smo da bela boja ima malo plavih tragova. Ovo čini da boje izgledaju malo isprano, čak i na maksimalnim nivoima osvetljenja. Ipak, nivoi crne boje izgledaju dosta dobro. Što se tiče čitanja teksta na web stranicama, moguće je izvesti bez zumiranja samo na mobilnim verzijama sajtova. Ako govorimo o desktop verzijama, zumiranje je neminovno.

Drago nam je što ovaj uređaj koristi jedan od novijih verzija Androida, a u pitanju je verzija 4.3. Huawei je ovde odlučio da se ipak drži svog Emotion UI korisničkog interfejsa. Emotion UI je ovde vrlo izmenio izgled Androida i dostupni su čak 7 početnih ekrana za smeštanje prečica i aplikacija, ali je zato tabla s aplikacijama žrtvovana. To nam se nije dopalo, jer će i one aplikacije koje slabije koristite morati da zauzimaju mesto na početnom ekranu. Spram toga može se odabrati Simple Home stil ekrana, gde telefon ima samo jedan početni ekran. Na tom ekranu ikonice su veće, ali tu su samo osnovne aplikacije kao što su Kalkulator, FM Radio, itd. Ispod poklopca ovog telefona imamo dvojezgrani procesor od 1.2GHz. U pitanju je Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200 čipset, kog ne odlikuju baš impresivne performanse, a uz sve to tu je i malih 512MB RAM-a.

Hardver nije nimalo impresivan, kao ni performanse. Pre svega, korišćenje internet browsera nije bili prijatno iskustvo, pogotovu ako govorimo o web stranicama sa dosta sličica, teksta i banera. Što se tiče igranja igara, Y530 ne sija ni ovde. Real Racing 3 radi relativno dobro na low podešavanjima, mada primećujemo lagove tokom vožnje sa dosta protivnika. Telefon ima svega 4GB ROM-a, od čega je vama na raspolaganju 2GB. Srećom, Ascend Y530 ima microSD slot koji podržava kartice do 32GB. Sa zadnje strane telefona locirana je kamera sa senzorom od 5MP. Sa prednje je VGA kamera koja je dovoljna tek toliko da podmiri potrebe za video četovanje – za krajnju nuždu. Glavna, zadnja kamera pravi solidne fotografije napolju i uspeva da uhvati vrlo dobru količinu detalja na nebu, ali su kuće i zgrade vrlo mračne i mutne.

Slikanje noću nije impresivno, jer velika količina šuma kvari utisak. Ipak, uređaj poseduje i LED blic, mada nam on i nije bio od prevelike pomoći jer je prilično jak i slike budu preizložene. Video snimanje je moguće na rezoluciji od 480p pri 30fps. Ascend Y530 ima bateriju li-ion tipa, kapaciteta 1750mAh. Njom zapravo nismo bili impresionirani, jer je telefon izdržao tek nešto preko 7 sati kontinualne reprodukcije videa pri osvetljenju od 50%. Očekivali smo minimum 9h od ovakvog telefona. Izgleda da ćete Ascend Y530 morati da punite češće nego što ste očekivali.

Zaključak:

Huawei Ascend Y530 je solidan telefon s obzirom na svoju nisku cenu od oko 130€. Ipak, veliko razočarenje je baterija, displej i hardver. Očekivali smo bar duplo veću količinu RAM-a, kao i četvorojezgrani procesor. Tada bi stvari bile mnogo lepše. Ovako, Ascend Y530 je još jedan telefon u nizu kompanije Huawei koji nije ostavio prejak utisak na nas.

Specifikacije:

Proizvođač:Huawei
Model:Ascend Y530
Tip displeja:TFT
Dijagonala:4.5“
Rezolucija:480x854p, 218ppi
ROM:4GB, proširiva sa microSD do 32GB
RAM:512MB
Operativni sistem:Android 4.3 Jelly Bean
Čipset:Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200
GPU:Adreno 302
Kamera:5MP, LED blic, autofokus
Maksimalna rezolucija fotografije:2592×1944
Prednja kamera:VGA
Baterija:Li-ion, 1750mAh
Dimenzije:132.5x67x9.3mm
Masa:145g

 

izvor: http://itnetwork.rs