Predstavljanje : LG G Flex

LG je jedna od najjačih IT kompanija u svetu i bavi se proizvodnjom smart telefona, televizora, monitora, itd. Njihovi smart telefoni uvek su među najboljima u svom rangu, a sada su odlučili da nas iznenade novim telefonom- G Flex-om.

13954_LG_G_Flex_1

G Flex nije klasičan, kockasti telefon, već telefon kojeg je moguće zakriviti. Kada se zakrivi, automatski se može povratiti u „default“ položaj. Deluje interesantno, ali i skupo. Cena mu je nešto preko 550€. G Flex ima ekran dijagonale 6 inča, te „sedi“ između „phableta“ i smart telefona. Uprkos svojoj tankoći, skoro je nemoguće jednim prstom dosegnuti krajeve telefona, osim ako nemate baš, baš velike šake. U pitanju je plastičan telefon, kao što se može i predpostaviti, ali u pitanju je sjajna plastika, tako da hvat nije baš siguran. Neki će za dizajn reći da je smešan ili pak da je u pitanju oštećen ili slomljen telefon, ali imajte razumevanja, ovo je prvi zakrivljeni telefon. LG G Flex ima P-OLED ekran i sličan je OLED ekranima, samo što se on služi pikselima koji emituju svoju svetlost. Otkrili smo da su i još neki elementi telefona fleksibilni, kao što su baterija i gornji deo displeja. Takođe, Gorilla Glass koji pokriva ekran isto je fleksibilan. Dopao nam se i kvalitet izrade, jer prilikom jačeg stiska nismo čuli ni najmanje pucketanje ili krckanje. Impresivno za ovakav telefon.

Sigurno se pitate zašto je korisna ova karakteristika telefona? To je zato jer se on može savijati bez i najmanjih oštećivanja što mu omogućava da se prilagodi dok je u džepu. Jedino je malo nezgodno sedeti na njemu. G Flex ima skoro identičan dizajn kao i LG G2, te su svi fizički tasteri smešteni pozadi, kod objektiva kamere. Što se tiče samih portova i ulaza na telefonu, oni su smešteni kao i obično i tu nemamo nikakvih zamerki. Imamo prednju kameru, zvučnik za razgovore s prednje strane, sa gornje desne strane SIM ulaz. Ono što je malo razočaravajuće je odsustvo microSD slota, a slobodna memorija za korisnika iznosi 22.8GB/32GB.

G Flex možda ima jedan od najvećih ekrana koje smo videli do sada, ali to ne znači da mora biti i najkvaliteniji. Prvo što smo uočili jeste da ekran ne reprodukuje lepo crnu boju, te ona više deluje tamno plavo i sa šumom. Rešenje ovog problema može biti i povećanje osvetljenosti na maksimum, ali to opet nije rešenje jer se baterija dosta troši. Reprodukcija ostalih boja na maksimalnoj osvetljenosti je zadovoljavajuća, ali ako smanjite osvetljenje ono je dosta razočarajuće. Ipak, kao što biste očekivali od bilo kog tipa OLED ekrana, kontrast je odličan. Ekran ima 720p rezoluciju, što je daleko od ohrabrujućeg, a pored svega toga ima i gustinu od 245ppi. Smatramo da bi ekran morao biti bolji ako LG planira svetlu budućnost.

Kao i što se očekivalo od jednog novijeg pametnog telefona, G Flex koristi Android 4.4 KitKat operativni sistem. Interfejs nije preterano drugačiji od klasičnog Androida, a izmene su uglavnom estetske. Tu su i korisne aplikacije kao što su QuickRemote za kontrolisanje drugih uređaja, QuickTheatre, FM Radio, itd. Interfejs obiluje bojama, ali ne donosi ništa novo. Kada govorimo o hardveru, treba napomenuti da telefon koristi najnoviji Qualcomm Snapdragon 800 quad-core procesor, radnog takta 2.26GHz, a pored toga imamo i 2G RAM-a. Performanse su odlične i zadovoljiće i najizbirljivijeg korisnika. Na benchmark testovima pobeđuje mnoge moćne telefone, a multitasking i igranje najzahtevnijih igara, ovom telefonu ne predstavlja nikakav problem. G Flex nema nešto impresivnu kameru. Govorimo o 13MP kameri čije performanse mogu biti tek u rangu sa LG G2.

Jedina razlika od prošlogodišnjeg modela je to što kamera kod ovog uređaja nema optičku stabilizaciju slike, dok je LED blic gotovo identičan. U interfejsu kamere opet ne vidimo ništa novo, tu su razni modovi, kao što je HDR, panorama itd. Postoji mogućnost touch fokusa, a samo snalaženje u tom interfejsu je šetnja u parku. Brzina slikanja danju je velika, dok se kamera u noćnim uslovima vidljivo uspori, ali opet ne toliko drastično. Slike fotografisane danju su generalno dobrog kvaliteta i obiluju mnoštvom kvalitetnih detalja i vibrantnim bojama. Što se tiče noćnog slikanja, G Flex ima svoj Night Mode koji vam dozvoljava slikanje bez blica. I pogodite šta? Radi odlično. Slike na prvi pogled obiluju detaljima, ali prilikom zumiranja se vidljivo pogoršava kvalitet. Ipak, bolje išta nego ništa. Video snimanje može se odvijati u maksimalnoj 4K rezoluciji tj. 3840x2160p. Kvalitet snimka je odličan.

LG G Flex ima gigantsku bateriju od 3500mAh. Baterija ima dosta kapaciteta i traje dosta dugo. Uređaj će izdržati 2 dana normalnog korišćenja bez punjenja, a u stand by režimu pokazuje izvanredne rezultate. Toliko izvanredne da nakon nekoliko dana u stand by-u baterija biva ispražnjena za 5-6%.

Zaključak:

LG G Flex je odličan potez i pokušaj u unapređenju tehnologije. Pošto je ovo prvi zakrivljen telefon, ne možemo reći da je impresivan, ali nudi prilično dobre performanse. Odličan hardver, solidna kamera i baterija su samo neki od aduta telefona. Najviše nas je razočarao kvalitet displeja. Ipak, za svoju cenu nudi prihvatljive performanse, mada bi cena mogla biti malo niža.

Specifikacije:

Proizvođač:LG
Model:G Flex
Tip displeja:Zakrivljen P-OLED
Rezolucija:HD, 6“, 245ppi
Memorija:32GB
RAM:2GB
Operativni sistem:Android 4.4 KitKat
Čipset:Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
CPU:Quad-core 2.26 GHz Krait 400
GPU:Adreno 330
Kamera:13MP, autofokus, LED Blic
Maksimalna rezolucija fotografije:4160x3120p
Prednja kamera:2.1MP
Baterija:Li-Po, 3500mAh
Dimenzije:160×81.6×8.7mm
Masa:177g

 

izvor: http://itnetwork.rs