Predstavljanje : Sony Xperia Z2

Sony je kompanija koja se bavi proizvodnjom potrošačke elektronike i jedna je od najboljih kompanija u svetu. Sony je poznat i po svojoj seriji mobilnih telefona pod imenom Xperia, a ovog puta je rešio da nas obraduje novim modelom iz te serije – u pitanju je model Xperia Z2.

13761_Sony_Xperia_Z2_1

Xperia Z2 izgleda skoro isto kao i prethodnik Z1. Prednja i zadnja strana su tanki slojevi stakla, središte telefona je aluminijumsko i ova tri dela spojena su tankim slojem plastike. Telefon je prilično jak, mada nismo hteli da ga testiramo do ekstremnosti. Možemo reći da dizajn i nije previše dopadljiv. Ne kao kod LG G3 ili HTC M8. Pošto govorimo o kockastom dizajnu telefona, on nije previše udoban za držanje i zatvoren je sa svih strana, što onemogućava uklanjanje zadnjeg poklopca. Ovo je tako, jer je telefon vodootporan. Međutim, ono što nam se dopada kod dizajna je sam raspored tastera i portova. Recimo, lock taster je postavljen na vrlo dobar položaj (ako govorimo o dešnjacima) tako da ga je vrlo lako dohvatiti. USB port je odmah iznad njega sa desne strane.

Xperia Z2 ima ekran od 5.2 inča, što je dosta dobro, ako uzmemo u obzir krajnje nedopadljiv dizajn telefona. U pitanu je LCD ekran sa dosta poboljšanja u odnosu na prošlogodišnji model. Boje su živahne i svetle i reprodukuju se velikom preciznošću, čak boljm i od HTC M8. Važno je napomenuti da ekran pruža odličnu full HD rezoluciju, a moramo priznati da smo bili oduševljeni uglovima gledanja i kontrastom. U opcijama uređaja moguće je ručno kalibrisati displej po svojim željama. Da pojasnimo, u pitaju je vrlo precizna kalibracija koja se može svoditi na ručno regulisanje osnovnih boja (RGB). Osvetljenje je odlično i možemo reći da su performanse ekrana negde između HTC M8 i Samsung Galaxy S5.

Xperia Z2 koristi Android 4.4 operativni sistem koji je na ovom telefonu poprilično sličan ogoljenom, klasičnom androidu. Ipak, on uspeva da pruži prilično dobar vizuelni utisak, mada su ikone vrlo slične kao kod prethodnika. Što se tiče kretanja kroz meni, ovaj telefon ne briljira toliko, ali ipak blago nadmašuje S5. Tabla za notifikacije sadrži sve što je potrebno, pa čak i vremensku prognozu direktno sa Google Now, a telefon je vrlo jednostavan za korišćenje, za šta mu dajemo veliki plus. Telefon ima 16GB ROM-a, što vam ostavlja 8GB za raspolaganje, a to ipak nije mnogo za telefon ovakvog kalibra.

Od hardvera, u ovom telefonu imamo moćan quad-core procesor radnog takta 2.3GHz. U pitanju je Snapdragon 801 procesor, a uz njega Xperia Z2 nam donosi i 3GB RAM-a. Performanse su odlične! Sama navigacija kroz meni i pokretanje aplikacija su veliko zadovoljstvo, a veće lagove nismo primetili. Čak je i multitasking odlično odrađen. Bili smo u mogućnosti da slušamo muziku i igramo zahtevnije igre u isto vreme, a da telefon nije pokazao ni trunke zamora. Međutim, malo razočarenje je to što je u Geekbench 3 benčmark testu ovaj model nadmašen i od strane Galaxy S5 i HTC M8. Surfovanje internetom takođe ne predstavlja problem, a strimovanje video klipova je izvanredno zahvaljujući full HD rezoluciji. Pored odličnog iskustva što se tiče gledanja klipova, kvalitet zvuka je isto na zavidnom nivou, a kada se ova dva spoje, dobijamo odličan telefon za multimedije.

Xperia Z2 dolazi sa G lens kamerom od 20.7MP i LED blicem tik ispod. Osim toga, sa prednje strane imamo i 2MP prednju kameru. Što se tiče performansi u uslovima slabije osvetljenosti, ovaj model definitivno pobeđuje svoja dva rivala- Galaxy S5 i HTC M8. Iako je osvetljenje dobro u ovakvim uslovima, slika ne odiše prevelikim kvalitetom, kao da se fokus malo „buni“. Ako govorimo o slikama napolju, Xperia Z2 ovde pokazuje odlične performanse i uspeva da uhvati dosta dobre detalje sa dobrom reprodukcijom boje. Interfejs kamere pruža bezbroj opcija za slikanje i snimanje kao što su Superior Auto, Timeshift Video, pa čak i 4k Video. Vrlo impresivno. Timeshift video dozvoljava snimanje videa sa visokim FPS, a zatim dodavanje efekta usporenog snimka. Ova opcija radi odlično i bilo nam je zabavno dok smo je isprobavali. 4k video je takođe odličan dodatak i tu nemamo zamerki.

Ispod poklopca, Xperia Z2 nosi bateriju od 3200mAh, što je više od Galaxy S5 i HTC M8, ali su po performansama skoro iste. Sa normalnim korišćenjem, uređaj će izdržati sigurno dan i po bez potrebe za punjenjem, što je prilično dobro za jedan ovako moćan telefon. Čak ako budete malo obazriviji sa korišćenjem, moći će da izdrži i dva dana, a to je sasvim legitimno. Jedino što dosta troši bateriju jesu igre i to najzahtevnije 3D igre. Ako imate bateriju ispod 20%, zaboravite na gejming. Baterija će u tom slučaju biti prazna za manje od pola sata.

Zaključak:

Sony Xperia Z2 je odličan uređaj i vrlo nam je drago što je poboljšan u odnosu na svog prethodnika. Ovaj telefon poseduje vrlo dobar ekran, moćan hardver, pregršt opcija i impresivnu bateriju. Jedino na čemu zameramo je dizajn koji ne odiše privlačnošću niti udobnošću u korišćenju, ali ako uzmemo u obzir da telefon ima bezbroj stavki za čije bi vam istraživanje trebao čitav dan, vredi dati svaku paru, a u ovom slučaju to je nešto preko 500 eura, ali takođe uređaj možete uzeti i preko pojedinih paketa kod mobilnih operatera.

Specifikacije:

Proizvođač:Sony
Model:Xperia Z2
Tip ekrana:IPS LCD
Dijagonala:5.2“
Rezolucija:Full HD, 424ppi
Operativni sistem:Android 4.4.2 KitKat
Čipset:Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801
CPU:Quad-core 2.3GHz Krait 400
GPU:Adreno 330
RAM:3GB
ROM:16GB, proširivo sa 128GB microSD
Kamera:20.7MP, autofokus, LED blic
Maksimalna rezolucija fotografije:5248x3936p
Prednja kamera:2MP
Video snimanje:2160p, 1080p, 720p
Baterija:Li-ion 3200mAh
Dimenzije:146.8×73.3×8.2mm
Masa:163g

izvor: http://itnetwork.rs