Preminuo Zoran Modli

Vesti, 23.02.2020, 20:19 PM

Preminuo Zoran Modli

Radijski voditelj, autor brojnih emisija, nekadašnji pilot i disk-džokej, preminuo je u 72. godini posle kraće i teške bolesti.

Vest o smrti Zorana Modlija objavio je Radio Laguna na Twitteru: “Dragi naši slušaoci, sa ogromnim žaljenjem vas obaveštavamo da nas je napustila legenda radijskog etra, gospodin Zoran Modli. Večna mu slava i hvala”.

Zoran Modli rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao gimnaziju u kojoj se prvi put isprobao u ulozi disk-džokeja, da bi kasnije nastavio da se bavi tim poslom u beogradskim diskotekama početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

Modli je 1975. sa Borom Đorđevićem osnovao grupu “Hajduk Stanko i jataci”, u kojoj je bio pevač. Grupa je izdala dva singla – “Na putu za Stambol” i “Anđelija, čuvaj se Turaka”.

Pošto je smatrao da „ne možete biti di-džej do šesdesete“, kako je izjavio u jednom intervjuu, Modli je upisao i završio Vazduhoplovnu pilotsku školu, i radio kao pilot i instruktor letenja. Više od 20 godina leteo je za JAT, gde je upravljao Boingom 727, a zatim u jednoj privatnoj avio-kompaniji u kojoj je ostao do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač u kome je avion izgoreo, ali su posada i putnici izađli nepovređeni. O svom poslednjem letu do detalja je govorio u prvom poglavlju svoje “Pilotske knjige”. Objavio je ukupno sedam knjiga o letenju, avionima i pozivu pilota.

Osamdesetih godina vodio je prvi radijsku emisiju posvećenu računarima i kompjuterskim programima – “Ventilator 202”, koja je emitovana do 1987. godine. Modli je u emisiji puštao kompjuterske programe, što se na radiju čulo kao šuštanje i krčanje, koje su slušaoci njegovih emisija koji su u to vreme imali prve računare u Srbiji snimali na kasete. U emisiji je takođe promovisao mlade domaće rok grupe kroz čuvenu “Demo top 10 listu”.

Modli je bio i jedan od urednika poznatog muzičkog magazina Džuboks, a 1977. izdao je i album pod nazivom “Zoran Modli i leteća diskoteka”.

1993. na Radio Pingvinu počinje da vodi emisiju “Modulacije”, koja se dve godine kasnije seli na Radio Beograd 202. Emisija je 1996. dobila nagradu “Diskobolos”, za najbolju radio i TV emisiju o računarima. Emisija se ubrzo posle toga vraća na Radio Pingvin sa novim nazivom “Modulacije The Next Generation”, ali i tu se kratko zadržava. Emisija je do trenutka kada je ugašena 1999. godine emitovana na MIP radiju.

2000. godine Modli je pokrenuo emisiju ZAIR (Zakon akcije i reakcije), posvećenu tehnološkim komunikacijama, koja je prva tri meseca bila dostupna samo na Modlijevom sajtu, da bi posle toga godinu dana bila emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na Radio Laguni i više drugih nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu.

Izvor:Informacija.rs