Prevare sa Corona virusom su tu, evo čega se treba čuvati

Vesti, 16.03.2020, 09:00 AM

Prevare sa Corona virusom su tu, evo čega se treba čuvati

Sajber-kriminalci i prevaranti ovih dana zadovoljno trljaju ruke i koriste strah ljudi od novog korona virusa. AmeričkaAgencija za sajber-bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA)upozorila je ljude na pretnje sa kojima će se možda sresti narednih nedelja na internetu, posebno one koji će zbog pandemije raditi od kuće.

“Sajber-kriminalci mogu slati emailove sa zlonamernim prilozima ili linkovima za lažne web sajtove kako bi prevarili žrtve da otkriju osetljive informacije ili daju donacije lažnim dobrotvornim organizacijama”, navodi se u saopštenju CISA. “Budite oprezni pri rukovanju bilo kojom elektronskom poštom sa COVID-19 u naslovu, prilogu ili linku, i budite oprezni na društvenim mrežama, sa porukama ili pozivima koji su u vezi sa COVID-19.”

Emailovima u kojima se od vas traži da kliknete na prilog uvek bi trebalo da pristupate oprezno. Iako vam dok čitate ovaj tekst izgleda malo verovatno da biste vi naseli na takvu prevaru, budite oprezni – takve prevare svakodnevno nalaze svoje žrtve koje preuzimaju maliciozne fajlove ili odaju svoja korisnička imena i lozinke.

Između ostalog, CISA preporučuje da isključite mogućnost automatskog preuzmanja priloga iz programa iz kog pregledavate poštu. To ne nude svi programi ali neki imaju tu mogućnost.

I zapamtite, nikad ne otkrivajte lične ili finansijske podatke u emailu niti odgovarajte na takve zahteve.

Kada se dese ovakve katastrofe, mnogi se hvataju za svoje novčanike da pomognu koliko mogu dobrovoljnim prilozima. Pre nego što to uradimo, potrebno je da izdvojimo par minuta da proverimo da li će novac ići kome smo ga namenili, ili je u pitanju prevara. Potražite na internetu naziv organizacije kojoj biste da uplatite pomoć, ili razlog uplate, i uz te reči u ptretraživač unesite i ključne reči poput “prevare”, “ocena”, “žalba” i slične. Obavezno pogledajte i sajt organizacije.

Izvor:Informacija.rs