Procureli lični podaci svih građana Ekvadora, zbog toga uhapšen vlasnik jedne privatne firme

Vesti, 20.09.2019, 09:00 AM

Procureli lični podaci svih građana Ekvadora, zbog toga uhapšen vlasnik jedne privatne firme

Vlasti Ekvadora uhapsile su generalnog direktora IT konsultantske firme Novaestrat nakon što su lični podaci gotovo svih stanovnika Republike Ekvador ostavljeni javno dostupni na internetu, što predstavlja najveće curenje podataka u istoriji ove zemlje.

Podaci više od 20 miliona odraslih i dece, i mrtvih i živih, javno su bili dostupni na nezaštićenom Elasticsearch serveru, što je otkrila firma vpnMentor.

To uključuje lične podatke gotovo svakog državljana Ekvadora, uključujući i predsednika Lenina Morena, kao i direktora WikiLeaksa Džulijena Asanža, koji je 2012. dobio politički azil u zemlji.

Nezaštićeni Elasticsearch server u Majamiju vlasništvo je ekvadorske kompanije Novaestrat. Na njemu se čuvalo 18 GB podataka koji potiču iz raznih izvora, uključujući državne registre, automobilsko udruženje pod nazivom Aeade i ekvadorsku nacionalnu banku Biess.

Procureli podaci uključuju puno ime i prezime, pol, datum i mesto rođenja, brojeve telefona i adrese, bračne statuse, nacionalne matične brojeve, podatke o zaposlenju i podatke o obrazovanju.

Procureli podaci takođe uključuju određene informacije o računima koji se nalaze u ekvadorskoj nacionalnoj banci Biess, uključujući statuse bankovnih računa, trenutna stanja i vrstu kredita, kao i detaljne informacije o članovima porodice pojedinaca.

vpnMentor je o ovome obavestio Ekvadorski centar za odgovor na računarske incidente (EcuCERT), koji je odmah o tome obavestio Novaestrat koja je vlasnik nezaštićenog servera, a koji je 11. septembra oboren.

Odmah je pokrenuta istraga koja je u utorak rezultirala hapšenjem direktora Novaestrata koji je identifikovan kao Vilijam Roberto G a tokom pretresa njegove kuće zaplenjena je i elektronska oprema, računari, uređaji za skladištenje i dokumentacija.

Vlasti su Roberta odvele u ekvadorsku prestonicu gde će biti ispitan.

Ministar telekomunikacija rekao je da će biti pokrenuti postupci protiv pogođenih institucija kako bi se sankcionisale privatne kompanije odgovorne za narušavanje privatnosti i objavljivanje ličnih podataka bez odobrenja.

Ministar telekomunikacija takođe je rekao da se planira donošenje novog zakona o privatnosti podataka u zemlji, na kome se radi poslednjih osam meseci, u cilju zaštite ličnih podataka građana.

Izvor:Informacija.rs