Proveri da li ti kradu Wi-Fi internet

Internet veza je postala iznenada spora – vreme da proveriš da li neko sa strane „srče“ tvoj net.

WiFi

Kako danas sve više nas koristi bežični prenos signala sve je više i onih koji pokušavaju da „upadnu“ i na osigurane i na slobodne Wi-Fi mreže i koriste internet besplatno. Ukoliko je tvoja mreža osigurana tajnim ključem koji bi samo ti trebalo da znaš, izvršene su provere sa provajderom interneta i sve je u redu s njihove strane, a internet veza je i dalje spora ili primećuješ neke druge čudne stvari na kompjuteru, vreme je da testiraš broj korisnika koji koristi tvoju mrežu i da eventualno otkačiš one koji su uspeli da „probiju“ zaštitu.

Wi-Fi mreža se lako može iskoristiti za krađu korisničkih podataka, lažno predstavljanje na netu i u druge svrhe, koje ti mogu zadati prave glavobolje, pa je zato naša preporuka da svakako izvršiš test.

Ko je na mojoj Wi-Fi vezi (Who is on my WiFi) je jednostavan program za detekciju korisnika prikačenih na neku bežičnu konekciju. Preuzmi ga (verzija 3.0.2, 2.3 megabajta), instaliraj i pokreni. Prvo prođi kroz uputstvo za podešavanje programa i nauči kako se koristi. Klikni na „Scan“ dugme. Pogledaj prikačene uređaje i njihove Mac i IP adrese, ali i imena, ako su uređaji pravilno konfigurisani. Ukoliko su tvoji uređaji na listi, iz statusa „UNKNOWN“ prebaci ih u status „KNOWN“. Snimi podešavanja i ponovo skeniraj sistem. Ako se ne pojave novi uređaji tvoja veza je bezbedna. Ukoliko se pojave novi uređaji, a nisu tvoji, vreme je da menjaš lozinku internet veze, što možeš da uradiš u podešavanjima modema, telefona, tableta ili drugog uređaja sa kojeg „puštaš“ Wi-Fi internet signal.

Who is on my WiFi je besplatan za korišćenje, ali nema tehničku podršku i onlajn pristup u „FREE“ verziji. Program može da se koristi po potrebi, kada želiš  na brzinu da skeniraš internet Wi-Fi vezu ili non-stop, u pozadini, kada će te sistem automatski i u realnom vremenu obavestiti o novim prikačenim „UNKNOWN“ uređajima.

izvor: http://mondo.rs