Prvi čip koji radi kao ljudski mozak!

IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga.

IBM_SyNAPSE_20140807_007_fullbleed

Naučnici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računarski čip koji dostiže rekordnu skalu od milion neurona i 256 miliona sinapsi pogodnih za programiranje. Sa 5.4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obimu proizvodnje, ovaj čip je trenutno jedan od najvećih CMOS čipova ikada napravljenih.

On troši zanemarljivih 70mW kada funkcioniše u biološki realnom vremenu – što je manje energije od modernog mikroprocesora. Ovo značajno dostignuće, objavljeno je u “Science” magazinu u saradnji sa Cornell Tech univerzitetom i predstavlja značajan korak napred kada je u pitanju uvođenje kognitivnih računara u društvo.

 “IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene ”snaga/zona/brzina“ efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja. Predviđamo nove generacije sistema informacionih tehnologija – koji dopunjuju današnje fon Nojmanove uređaje – koje pokreću razvojni ekosistemi sistema, softvera i usluga“, rekao je dr. Dharmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM, pri sektoru za računarska dostignuća inspirisana funkcionisanjem mozga u okviru IBM Research odeljenja.

Ovo dostignuće ističe lidersku ulogu kompanije IBM u momentima promena od ključnog značaja u istoriji računarstva putem dugoročnih investicija u organske inovacije”.

IBM SyNAPSE čip bi mogao da započne eru ogromnih neuronskih mreža:

– Novi čip sa non-fon Nojmanovom računarskom arhitekturom, koja je inspirisana strukturom mozga, ima milion neurona i 265 miliona sinapsi
– Zasnovan na Samsungovoj procesnoj tehnologiji od 28nm, čip od 5.4 milijarde tranzistora ima integrisanu mrežu od 4096 neurosinaptičkih jezgara, ali troši samo 70mW kada funkcioniše u realnom vremenu
– Kompletan kognitivni hardverski i softverski ekosistem otvara nove računarske granice za mobilne, klaud i distribuirane senzorske aplikacije.

izvor: http://mondo.rs