Rešenje za zaboravne korisnike: Emoji ikonice umesto PIN kodova

Godinama već postoje pokušaji da se pronađu alternative lozinkama i šiframa koje bi korisnici lakše pamtili a koje bi kriminalci teže uspevali da pogode ili razbiju.

v1_1531_Emoji passcode

Britanska firma „Intelligence Environments“ objavila je juče novo rešenje za kreiranje šifara koje omogućava da se umesto numeričkih karaktera biraju emoji ikonice.

Trenutno “Emoji Passcode” omogućava korisnicima da se prijave na svoje bankovne račune pomoću emoji karaktera umesto pomoću tradicionalnih PIN kodova ili lozinki.

Korisnici mogu napraviti izbor od 44 emoji karaktera koji su im na raspolaganju, i koji nisu isti za sve oprativne sisteme. Treba napomenuti i da se emoji karakteri veoma razlikuju jedni od drugih, tako da teško može doći do zabune.

Dejvid Veber, direktor u „Intelligent Environments“, kaže da je njihovo istraživanje pokazalo da mlađe generacije komuniciraju na nove načine, koristeći samo emoji karaktere, tako da je to bio motiv za razvoj prve emoji bezbednosne tehnologije u svetu.

Osim što se lakše pamte, jer ljudi bolje pamte slike od reči, ove lozinke su sigurnije od tradicionalnih četvorocifrenih PIN kodova jer nude 480 puta više permutacija.

Osim toga, sistem koji se trenutno koristi dizajniran je pre 15-25 godina.

“Zašto finansijski servis ne bi mogao biti zabavan i inovativan?”, kaže Veber.

Naravno, delotvornost ovog rešenja zavisi od korisnika koji ne bi trebalo da biraju emoji lozinke koje je lako pogoditi, kao što bi to bio slučaj ako se izaberu prva četiri emoji karaktera u redu ili koloni. Ponuđeni emoji se uvek prikazuju na isti način, što bi trebalo promeniti kako bi se sprečilo da lenji korisnici biraju predvidljive kombinacije.

Teško je predvideti da li će banke implementirati ovo rešenje. Iz britanske firme kažu da trenutno razgovaraju sa mnogim bankama o toj mogućnosti i da su neke od njih već pokazale interesovanje za ovu ideju.

Veber kaže da njegova kompanija nije patentirala ideju ali da oni veruju da su prvi koji su se toga setili.

izvor: http://www.informacija.rs