Rusija blokirala još jednog email provajdera koji nudi uslugu šifrovane komunikacije

Vesti, 19.02.2020, 02:30 AM

Rusija blokirala još jednog email provajdera koji nudi uslugu šifrovane komunikacije

U petak, 14. februara, dok je svet bio zauzet proslavom Dana zaljubljenih, Rusija je bila zauzeta novim ograničenjima internet komunikacija, što se ne dešava po prvi put u ovoj zemlji.Ovog puta meta ruskih vlasti je popularni email provajder Tutanota koji korisnicima nudi šifrovanu komunikaciju.

Pristup open-sorurce email servisu Tutanota trenutno je blokiran u Rusiji.

Iako je Roskomnadzor, savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija, obično objavljivao službeno saopštenje u slučajevima kada su slične usluge bile blokirane u zemlji, ovaj put je blokada došla bez ikakvog upozorenja.

Niko od predstavnika ruskih vlasti nije kontaktirao niti obavestio servis Tutanota o blokadi, a prema rečima suosnivača i programera Tutanote Matijasa Faua, oni i dalje ne znaju zašto je Tutanota blokirana u Rusiji.

“Kako pokazuje OONI Explorer – alat koji pokazuje cenzuru na mreži, Tutanota je blokirana u delovima Rusije”, napisao je Fau na blogu kompanije. “Tutanota je takođe navedena u registru blokiranih sajtova ruskih aktivista”, rekao je on.

Ovaj potez ruskih vlasti se tumači kao pokušaj da se građanima blokira pristup poverljivoj i šifrovanoj komunikaciji.

“Vlasti nam nisu predočile službeni razlog za blokadu u Rusiji”, rekao je Fau. “I dalje procenjujemo situaciju i kako to možemo rešiti za korisnike naše bezbedne usluge elektronske pošte u Rusiji. Za sada ih molimo da koriste Tor pregledač ili VPN za pristup Tutanoti.”

Ruski korisnici koji ne mogu da pristupe Tutanoti mogu da koriste VPN ili Tor pretraživač da bi izbegli blokadu i dobili pristup svojim Tutanota nalozima.

Tutanota je blokirana i u Egiptu i to od oktobra 2019. godine iako korisnici i dalje mogu da joj pristupe preko VPN-a i Tora.

Tutanota nije prvi internet servis koji je ruska vlada blokirala od početka 2020. godine. ProtonMail (i ProtonVPN) takođe su bili nedostupni u Rusiji od 29. januara.

Blokadi ProtonMaila prethodilo je protivljenje Proton Technologies da registruje svoj servis kod ruskih državnih organa, što se tražilo od svih VPN provajdera, i da pruži informacije o vlasnicima naloga koji se koriste za slanje lažnih pretnji o postavljenim bombama.

“U skladu sa procedurom predviđenom zakonom, Roskomnadzor dosledno ograničava pristup resursima koje koriste kriminalci kako bi destabilizovali situaciju u zemlji i povećali tenziju, te očekuje efikasnu interakciju sa svim uključenim stranama”, navedeno je u saopštenju za medije koje je u to vreme izdao Roskomnadzor.

Blokada ProtonMaila uklonjena je otprilike nedelju dana kasnije, oko 3. februara.

I holandski servis šifrovane elektronske pošte StartMail takođe je blokiran u Rusiji od 23. januara 2020. “radi zaštite ruskog dela interneta od širenja netačnih informacija od društvenog značaja”.

“U ovom konkretnom slučaju, oni tvrde da su hiljade lažnih pretnji bombama poslate sa Startmail.com email naloga”, izjavio je izvršni direktor StartMaila Robert Bins.

Izvor:Informacija.rs