Ruske vlasti zatražile od kompanija Apple i SAP da im omoguće pristup izvornom kodu svojih proizvoda

Samo nekoliko dana pošto su ruske vlasti objavile da će platiti skoro 4 miliona rubalja (oko 111000 dolara) za pouzdanu tehnologiju dešifrovanja podataka koji se šalju preko Tora, ruska vlada je zatražila od kompanije Apple da obezbedi pristup svom izvornom kodu kako bi se uverila da popularni uređaji koji proizvodi kompanija nisu alati za špijuniranje državnih institucija.

v2_4864_r_a

Ruske vlasti su isto zatražile i od kompanije SAP koja proizvodi poslovni softver.

Rusija je ovaj predlog iznela prošlog utorka kada se ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov susreo sa ruskim direktorom kompanije SAP Vjačeslavom Orekovim i generalnim direktorom Applea za Rusiju Peterom Nilsenom. Ministar je predložio predstavnicima dve kompanije da omoguće pristup njihovom izvornom kodu.

Ministrov predlog dolazi samo nedelju dana pošto je istraživač Džonatan Zdziarski optužio Apple da je ubacio backdoorove za nadzor u iOS uređaje da bi pomogao vlastima da špijuniraju Appleove korisnike. Apple je odbacio ove optužbe tvrdeći da “nikada nije radio ni sa jednom vladinom agencijom iz bilo koje zemlje na stvaranju backdoora u bilo kom proizvodu ili servisu kompanije”.

“Otkrića Edvarda Snoudena u 2013. i javne izjave američkih obaveštajnih službi o jačanju nadzora nad Rusijom u 2014. godini pokrenuli su ozbiljna pitanja o poverenju u strani softver i hardver”, kaže se u saopštenju koje je potpisao ruski ministar.

“Očigledno je da one kompanije koje otkriju izvorne kodove svojih programa ne kriju ništa, ali oni koji ne nameravaju da sarađuju sa Rusijom u tom smislu mogu imati nedeklarisane mogućnosti u svojim proizvodima”, rekao je Nikiforov podsećajući na više od decenije dugu saradnju kompanije Microsoft sa ruskim vlastima. Microsoft je naime 2003. godine počeo da deli svoj izvorni kod za Windows i druge proizvode sa tehnološkim institutom Atlas koji o tome izveštava ministarstvo komunikacija.

Ovo nije prvi put da Rusija pokazuje opreznost prema tehnološkim proizvodima američkih kompanja. U martu prošle godine, ruska vlada je zabranila članovima svog kabineta da koriste iPad uređaje i predložila im da umesto toga koriste Samsung tablete.

izvor: http://www.informacija.rs