Ruski tablet koji Amerikanci ne mogu prisluškivati

ruski-tablet-600x324

Da u Rusiji postoji određeni strah od zapadne tehnologije postalo je jasno nakon što je ruska vlada odlučila podržati izradu domaćeg Baikal procesora kojim namerava zameniti Intelove i AMD-ove procesore koji se trenutno nalaze u svim vladinim računarima i serverima.

Ovih dana Rusi su otišli i korak dalje, nakon računara na red su došli i tableti. Prema pisanju ruskog The Moscow Timesa, Rusi su izradili svoj prvi tablet koji je u potpunosti imun na hakerske napade i pokušaje špijuniranja. Pored potrebnog hardvera, Rusi su napravili i specijalnu verziju Android operativnog sustava – RoMOS, za koji kažu kako “ne šalje podatke kući”, odnosno ne komunicira s Googleom.

Međutim nekomuniciranje s matičnom kućom (Google) nije jedina prednost RoMOS-a, ekipa zaslužna za njegovo postojanje navodi kako je reč o sigurnom operativnom sustavu koji sprečava curenje informacija i otkriva prislušne uređaje, dok je instalacija špijunskog softvera (spyware) i prisluškivanje nemoguća misija.

Tablet je nastao na Institutu podugačkog naziva (Central Scientific Research Institute of Economics, Informatics and Command Systems) i o njemu nije poznato previše detalja što i ne čudi kada se uzme u obzir razlog zbog čega je uopće i napravljen. Podaci koji su dostupni govore kako je reč o tabletu koji je opremljen s posebnom tipkom (pametnom kažu), koja omogućava korisniku da po potrebi fizički isključi sve komunikacijske module i senzore kako bi uređaj bio što sigurniji za uporabu.

Nadalje spy-proof tablet po dimenzijama je nešto deblji nego Appleov iPad (nije rečeno na koji model iPada odnosi), pokreće ga neimenovani dvojezgreni procesor, ima dve kamere, te navigacijske i komunikacijske module, uključujući i podršku za 3G, Bluetooth i Wi-Fi. Tablet je otporan na prašinu i vodu pod kojom može biti do 30 minuta na dubini od jednog metra.

Dobro podnosi padove s visine do dva metra, ali i rad na viskom temperaturama. Navodno mu 55 stepeni celziusa ne predstavlja nikakav problem. Postoji još jedna verzija koja je izrađena za Ministarstvu obrane, a koja ima i shock-proof navlaku.

izvor: http://balkanandroid.com