Sa računa avio-kompanije Rajaner ukradeno 5,14 miliona dolara

Milioni dolara sa bankovnog računa irske lou kost avio-kompanije Rajaner ukradeni su i prebačeni su na račun banke u Kini.

v1_6745_Ryanair

Detalji o napadu za sada nisu poznati, ali je kompanija saopštila da je sa njenog računa na račun u stranoj banci prebačeno najmanje 5,14 miliona dolara.

To što je u ovaj slučaj umešana kineska banka ne znači nužno da su počinioci iz ove zemlje.

Veruje se da je novac koji je prebačen u Kinu ukraden sa računa koji je kompanija koristila za kupovinu goriva za Boing 737 koji je u vlasništvu kompanije.

U prevarama ove vrste sajber kriminalci koriste sofisticirane tehnike za preusmeravanje uplata dobavljaču kompanije koja je cilj napada, na drugi račun umesto onog koji se inače koristi.

Prošle nedelje je tokom jedne velike policijske akcije, koju su predvodili Evropol i FBI, uhapšeno deset državljana Nigerije zbog pranja novca koji je stečen upravo na ovaj način. Procenjuje se da su ukupni gubici koje su pretrepele na desetine firmi i stotine pojedinaca zbog delovanja ove kriminalne grupe oko 2,74 miliona dolara.

Početkom prošlog meseca stručnjaci kompanije IBM otkrili su sofisticiranu kriminalnu operaciju nazvanu„Dyre Wolf“ u kojoj je korišćen bankarski trojanac Dyre za napad na kompanije i transfer velikih novčanih iznosa.

U ovom trenutku nije poznato da li je Rajaner žrtva jedne od ovakvih vrsta prevara. Nezvanično, prevara je bila rezultat hakovanja, a izgleda da su kriminalci uspeli da ukradu akreditive ključnih ljudi u kompaniji koji su imali pristup bankovnim računima.

Iako identitet kriminalaca koji su opljačkali račun Rajanera nije poznat, brzom akcijom vlasti i partnerskih banaka zamrznut je račun na koji je novac prebačen, i time su počinici sprečeni da podignu ukradeni novac.

U kompaniji očekuju da će im novac biti vraćen u kratkom vremenskom roku, a preduzimaju se i koraci kako bi se ubuduće izbegli ovakvi incidenti.

izvor: http://www.informacija.rs