SAD bi mogle usvojiti zakon prema kome bi bila zabranjena razmena obaveštajnih podataka sa zemljama koje posluju sa Huawei

Vesti, 14.01.2020, 02:30 AM

SAD bi mogle usvojiti zakon prema kome bi bila zabranjena razmena obaveštajnih podataka sa zemljama koje posluju sa Huawei

Američki senator Tom Koton predstavio je predlog novog zakona kojim bi se zabranila razmena obaveštajnih podataka sa zemljama koje koriste 5G mrežnu opremu kompanije Huawei.

Drugim rečima, Koton želi da oni koji koriste opremu za 5G kompanije Huawei više ne dobijaju obaveštajne podatke iz Sjedinjenih Država, osim ako ne prestanu da koriste proizvode kineske kompanije.

Iako se u nacrtu zakona to ne spominje, razlog je zabrinutost u Sjedinjenim Državama da bi Huawei tehnologija mogla sadržati backdoor što bi kompaniji omogućilo špijuniranje za kinesku vladu.

Prema predlogu, zabrana bi bila usmerena na „obaveštajne podatke Sjedinjenih Država ili one koji su pod njihovom kontrolom“, a odnosi se na bilo koju državu koja koristi Huawei 5G opremu.

„Sjedinjene Države ne bi trebalo da dele dragocene obaveštajne informacije sa zemljama koje omogućavaju obaveštajnoj ruci Komunističke partije Kine da slobodno deluje unutar njihovih granica. Pozivam naše saveznike širom sveta da pažljivo razmotre posledice poslovanja sa Huaweijem na njihove nacionalne interese“, rekao je senator Koton.

Sjedinjene Države optuživale su u nekoliko navrata Huawei da špijunira za Peking, a prošle godine je vlada čak zabranila kompaniji da radi sa američkim firmama i koristi njihove proizvode.

Sankcije su sprečile Huawei da instalira softver poput Androida i Windowsa na svojim uređajima, što je primoralo kinesku kompaniju da razvije sopstveni operativni. Huaweiju još uvek nije dozvoljeno da koristi Android na svojim pametnim telefonima, a kompanija ove godine planira da objavi uređaje koji imaju njen operativni sistem.

Iako je Huawei negirao tvrdnje SAD, pozivajući Sjedinjene Države da pruže dokaze da špijuniraju za kinesku vladu, kompanija se morala suočiti sa još većim ograničenjima. Sredinom decembra, Predstavnički dom američkog parlamenta usvojio je zakon kojim se zabranjuje vladi da kupuje opremu kompanije Huawei zbog zabrinutosti da bi ona mogla uključivati i backdoorove.

Izvor:Informacija.rs