SAD optužile Huawei za krađu trgovinskih tajni i intelektualne svojine 6 američkih kompanija

Vesti, 18.02.2020, 02:30 AM

SAD optužile Huawei za krađu trgovinskih tajni i intelektualne svojine 6 američkih kompanija

Ministarstvo pravde SAD i FBI optužili su kompaniju Huawei za krađu poslovnih tajni šest američkih kompanija.

Huawei je optužen da je nudio bonuse zaposlenima koji su od konkurenata krali „poverljive informacije“.

Ovo je dopuna optužnice koju je američka vlada podigla prošle godine, a koja uključuje i kršenje američkih sankcija prema Iranu i krađu tehnologije Tappy koja se koristi za testiranje izdržljivosti pametnih telefona, a koja je ukradena od T-Mobile.

Ovo je još jedan potez Trampove administracije usmeren protiv Huawei u nizu poteza koje je američka vlada preduzela protiv kineske kompanije koju smatra pretnjom nacionalnoj sigurnosti.

“Protivpravno oduzeta intelektualna svojina uključivala je tajne informacije o trgovini i dela zaštićena autorskim pravima, kao što su izvorni kod i priručnici za korisnike internet rutera, tehnologija antena i tehnologija za testiranje robota”, navodi se u optužnici.

Navodna krađa omogućila je kompaniji Huawei da bude u prednosti u odnosu na konkurente, kažu tužioci.

Iako imena kompanija nisu navedena u optužnici, sumnja se da je reč o kompanijima Cisco Systems, Motorola Solutions, Fujitsu, Quintel Technology, T-Mobile i CNEX Labs.

U optužnici se navodi da Huawei posluje sa zemljama koje podležu sankcijama SAD, EU i UN, uključujući Iran i Severnu Koreju, kao i da kompanija pokušava da sakrije svoju umešanost. Navodi se da je Huawei koristio šifrovana imena za ove zemlje, poput “A2” za Iran i “A9” za Severnu Koreju.

Sa svoje strane, Huawei je odbacio sve optužbe. “Ova nova optužnica deo je pokušaja ministarstva pravde da nepovratno nanese štetu Huaweijevoj reputaciji i njegovom poslovanju iz razloga koji se odnose na konkurenciju, a ne na sprovođenje zakona”, kaže kineska kompanija.

Nove optužbe protiv Huaweija došle su par dana nakon što je Wall Street Journal objavio da su američki zvaničnici imali dokaze da je kompanija koristila backdoorove koji su joj omogućavali tajni pristup osetljivim i ličnim podacima.

Kompanija je, međutim, uzvratila na optužbe o špijuniranju, navodeći da Sjedinjene Države imaju dugu istoriju špijuniranja svojih saveznika i protivnika, pozivajući se na izveštaj Washington Posta u kojem je detaljno opisano kako je CIA kupila kompaniju Crypto AG i koristila je decenijama za presretanje komunikacija stranih vlada.

Ovaj rat protiv Huaweija, koji se takođe vidi kao borba za tehnološku nadmoć između SAD i Kine, odvija se u mnogim zemljama, jer Trampova administracija odvraća svoje saveznike kao što je Velika Britanija od korišćenja Huaweijeve tehnologije za 5G mreže.

Izvor:Informacija.rs