SAD pokušale napad malverom Stuxnet na Severnu Koreju, ali je napad bio neuspešan

Pre pet godina, SAD su pokušale da sabotiraju nuklearni program Severne Koreje istim kompjuterskim crvom kojim su pre toga napale i iranska nuklearna postrojenja, ali se ovaj sajber napad na Severnu Koreju završio neuspehom, objavilo je Rojters.

v2_2395_v1_6653_Stuxnet

Sajber napad na Severnu Koreju sada već čuvenim malverom Stuxnet započeo je kada i napad na iranska postrojenja za obogaćivanje uranijuma, 2009. i 2010. godine, koji je rezultirao uništenjem hiljadu i više centrifuga za obogaćivanje uranijuma. Za ovaj sajber napad osumnjičeni su SAD i Izrael.

Prema izvoru na koji se poziva Rojters, programeri Stuxneta napravili su sličan malver koji je trebalo da se aktivira kada naiđe na postavke korejskog jezika na inficiranom računaru.

S obzirom da Severna Koreja koristi Siemensov softver na Windows računarima, očekivalo se da i ona doživi sličnu sudbinu kao i Iran.

Ali američki agenti nisu uspeli da pristupe kompjuterima ključnim za severnokorejski program nuklearnog naoružanja, rekao je Rojtersu bivši visoko rangirani američki obaveštajac. On je rekao da je napad na Severnu Koreju vodila Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) ali da je napad bio neuspešan zbog ekstremne izolacije komunikacionih sistema Severne Koreje.

Treći izvor koga citira Rojters a koji je takođe iz obaveštajnih krugova rekao je agenciji da je čuo za neuspeli sajber napad ali da ne zna detalje o tome.

Severna Koreja ima jednu od najizolovanijih komunikacijskih mreža u svetu. Posedovanje računara zahteva dozvolu policije, a otvoren internet je nepoznanica za građane Severne Koreje, osim za malobrojnu elitu. Severna Koreja ima jedan glavni kanal za internet veze sa spoljim svetom, preko Kine.

Nasuprot tome, Iranci imaju relativnu slobodu kada je u pitanju korišćenje interneta, a Iran ima i veze sa brojnim kompanijama iz celog sveta.

Portparolka NSA odbila je da komentariše izveštaj Rojtersa. NSA je takođe ranije odbila da komentariše napad Stuxnetom na Iran.

SAD su pokrenule mnogo špijunskih napada, ali je Severna Koreja, posle Irana, jedina zemlja za koju se zna da je bila napadnuta softverom dizajniranim za uništenje opreme.

Vašington je odavno izrazio zabrinutost zbog severnokorejskog nuklearnog programa, kojim se krše međunarodni sporazumi.

Severna Koreja je pogođena sankcijama zbog svojih nuklearnih i raketnih proba koje Pjongang vidi kao napad na njeno suvereno pravo na odbranu.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je prošle nedelje da su Vašington i Peking razgovarali o nametanju novih sankcija Severnoj Koreji, koja nije ni blizu toga da preduzme korake za okončanje svog nuklearnog programa.

Stručnjaci za nuklearne programe kažu da ima sličnosti između Severne Koreje i iranskih operacija, i da dve zemlje nastavljaju da sarađuju na polju vojnih tehnologija.

Obe zemlje koriste sistem sa P-2 centrifugama, a kao i Iran i Severna Koreja verovatno upravlja svojim centrifugama uz pomoć kontrolnog softvera koji proizvodi Siemens AG koji radi na Microsoftovom Windows operativnom sistemu. Stuxnet je koristio ranjivosti i u Siemensovom i u Microsoftovim programima.

Zato za NSA nije bilo dileme – Stuxnet bi mogao da uništi centrifuge u Severnoj Koreji, ako bi malver mogao da se ubaci. Zbog sličnosti severnokorejskog i iranskog nuklearnog programa, NSA nije morala mnogo da menja Stuxnet da bi ga učinila sposobnim za uništenje centrifuga u Severnoj Koreji, ako bi tamo mogao da bude ubačen.

Operacija napada na Iran kompjuterskim crvom Stuxnet, nazvana „Olimpijske igre“, razotkrivena je 2010. Ostalo je nejasno kako je malver uspeo da uđe u iransko nuklearno postrojenje Natanz, koje nije povezano sa internetom.

Neki stručnjaci kažu da čak i da je napad Stuxnetom na Severnu Koreju bio uspešan, to ne bi imalo veliki uticaj na njen program nuklearnog naoružanja. Lokacije nuklearnih postrojenja u Iranu su poznate, dok Severna Koreja ima bar još jedan objekat osim poznatog nuklearnog kompleksa Jongbjon.

Osim toga, Severna Koreja verovatno ima i plutonijum koji ne zahteva mukotrpan proces obogaćivanja koji zavisi od niza centrifuga koje su bile meta Stuxneta.

izvor: http://www.informacija.rs