Sajber-špijuni traže informacije o vakcini i metodama lečenja Covid-19

Zdravstvene organizacije i farmaceutske kompanije mete su hakera povezanih sa raznim vladama koje pokušavaju da prikupe obaveštajne podatke i informacije o istraživanjima o korona virusu, upozorile su američka Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA) i britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC).

CISA i NCSC “trenutno istražuju brojne incidente u kojima akteri pretnji ciljaju farmaceutske kompanije, medicinske istraživačke organizacije i univerzitete”, navodi se u zajedničkom saopštenju agencija koje nisu uprle prstom ni u jednu vladu konkretno.

APT grupe (Advanced persistent threat), kako su nazivaju hakeri iza kojih stoje države, skeniraju veb sajtove ciljanih kompanija tražeći slabosti koje bi mogli da iskoristili, kaže se u upozorenju CISA i NCSC. Hakeri su u napadima na zdravstvene organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i drugim zemljama takođe koristili tehniku koja podrazumeva isprobavanje često korišćenih lozinki sve dok jedna od njih ne “proradi”.

CISA i NCSC tvrde da su obaveštajne agencije više vlada koristile svoje kapacitete kako bi pokušale da steknu prednost u odgovoru na pandemiju.

Prošlog meseca kompanija FireEye objavila je da su hakeri povezani sa vijetnamskom vladom pokušali da prikupe informacije o kineskom odgovoru na virus ciljajući lokalnu vladu Vuhana, kineskog grada u kome se virus prvi put pojavio. Vijetnamska vlada je negirala ove optužbe.

Takođe postoji dovoljno dokaza da su APT grupe pokušale da se infiltriraju u računarske sisteme Svetske zdravstvene organizacije. Hakeri koji rade za iransku vladu pokušali su da upadnu u email naloge SZO, objavio je Rojters prošlog meseca.

I kriminalci i špijuni prilagodili su svoje mamce kako bi iskoristili strah od virusa. U prethodnom upozorenju CISA i NCSC ukazano je na sve veći broj sajber-kriminalaca koji koriste pandemiju i traže slabosti softvera za daljinski pristup koji ljudi koriste za rad od kuće.

Kako će rad na vakcini za SARS-CoV-2 potrajati, medicinske istraživačke organizacije će i dalje biti meta sajber-špijuna, upozorile su CISA i NCSC.