Samsung obećao da će prestati da blokira Windows Update

Samsung je obećao da će prestati da blokira Windows Update na računarima i laptopovima koje proizvodi i da će u roku od nekoliko dana objaviti zakrpu kako bi problem bio rešen.

v1_8323_samsung

Da Samsung onemogućava automatsko ažuriranje Windowsa otkrio je Patrik Barker iz Microsofta koji je na svom sajtu objavio da Samsungov SW Update servis preuzima program pod nazivom Disable_Windowsupdate.exe koji, u skladu sa svojim nazivom, isključuje Windows Update svaki put kada se sistem pokrene. SW Update je servis koji ažurira drajvere, a program Disable_Windowsupdate.exe koji isključuje Windows Update primorava korisnike da prilikom svakog pokretanja sistema odluče da li žele da omoguće ažuriranja. Deinstaliranje SW Update ne uklanja sporni program koji isključuje ažuriranja i koji poništava izbor korisnika po pitanju Windows Update.

Windows Update je mehanizam koji omogućava automatsku isporuku bezbednosnih ažuriranja i zakrpa na Windows računare i servere.

“Windows Update ostaje ključna komponenta naše posvećenosti bezbednosti naših korisnika. Ne preporučujemo onemogućavanje ili modifikaciju Windows Updatea na bilo koji način jer to korisnika može izložiti bezbednosnim rizicima. U kontaktu smo sa Samsungom kako bi ovaj problem bio rešen”, rekao je portparol Microsofta.

Samsung je objavio saopštenje u kome je kompanija obećala da će uskoro prestati sa ovakvom praksom.

“Samsung se zalaže za bezbednosti i nastavićemo da cenimo naše partnerstvo sa Microsoftom. U roku od nekoliko dana objavićemo zakrpu preko Samsung Software Update procesa obaveštenja kojom ćemo se vratiti na preporučene automatske Windows Update postavke. Samsung ostaje posvećen pružanju pouzdanog korisničkog iskustva”, kaže se u saopštenju kompanije.

Barker je objavio detalje iz razgovora koji je imao sa predstavnikom Samsunga koji mu je objasnio zašto SW Update isključuje Windows Update.

“Kada uključite Windows ažuriranja, to će instalirati Default Drivers za sav hardver na laptopu koji će možda raditi ili možda neće raditi. Na primer, ako na laptopu ima USB 3.0, portovi možda neće raditi sa instalacijom ažuriranja. Da bi se to sprečilo, SW Update alat će sprečiti ažuriranja Windowsa”, rekao je Barkeru predstavnik Samsunga.

izvor: http://www.informacija.rs