Severna Koreja udvostručila broj zaposlenih u svojoj elitnoj sajber jedinici

Severna Koreja je tokom protekle dve godine udvostručila broj zaposlenih u svojoj elitnoj sajber jedinici i uspostavila inostrane baze za izvođenje hakerskih napada, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

v1_5760_nk

Severnokorejska jedinica za sajber ratovanje sada ima 5900 zaposlenih, što je skoro dvostruko više u odnosu na pre dve godine, kada je jedinica imala 3000 zaposlenih.

Severna Koreja ima hakersku jedinicu koja broji oko 1200 profesionalnih hakera.

Severnokorejski hakeri pokreću sajber napade iz inostranih baza u zemljama kao što je Kina. Poslednjih godina, oni intenzivno napadaju južnokorejske vojne institucije, banke, vladine agencije, televizijske kuće i web sajtove medija.

Istrage ovih sajber napada otkrile su da oni vode poreklo iz Severne Koreje, međutim, Severna Koreja poriče bilo kakvu umešanost u to, optužujući Seul za fabrikovanje incidenata kojima južni sused pogoršava ionako loše odnose dve zemlje.

Južna Koreja je povećala svoj budžet za bezbednost interneta i obuku stručnjaka, pošto je 2010. osnovala posebnu sajber komandu, zbog rastuće zabrinutosti zbog ovih napada.

Korejski rat, u kome je korejsko poluostrvo podeljeno na demokratsku Južnu Koreju i komunističku Severnu Koreju, nikada nije zvanično okončan, iako je prekid vatre na snazi još od 1953. godine.

izvor: http://www.informacija.rs