Skype uvodi prevođenje govora u realnom vremenu

Microsoft sprema Skype Translator, program, koji će omogućiti da komuniciramo sa bilo kim bez jezičkih prepreka.

 skype

Američka kompanija je predstavila probnu verziju prevodioca u realnom vremenu za izgovorene reči, koji će biti deo programa Skype. Taj program, koji prema rečima Microsofta danas spaja preko 300 miliona korisnika nedavno je dobio i bolje optimizovanu verziju, kojatroši manje energije baterije.

Prema demonstraciji, koju je vodio direktor Microsofta Satja Nadela na konferenciji Re/Code u Kaliforniji, program pod radnim nazivom Skype Translator omogućava da sistemi za prevođenje preko zvučnika sa različitih jezika „čuju“ reči izgovorene na matičnom jeziku, prevedu ih, a zatim izgovore na jeziku koji sagovornici razumeju.

Ovaj program će omogućiti da komunicirate sa bilo kim bez jezičkih prepreka„, rekao je Nadela, koji je na čelo Microsofta došao u februaru najavljujući da će ta kompanija postati tehnološki lider u oblasti prenosivih računara. Microsoft se trudi da kompjutere i njihove sisteme učini bližim ljudima, kako bi ih koristili na prirodniji i lakši način. Translator za Skype je deo onoga što Microsoft ima nameru da uradi u narednom periodu, a za Windows 8.1 OS pojaviće se do kraja godine.

Nadela je naglasio da je na razvoju Skype Translatora radio Microsoft Research centar, koji radi spajajući tri tehnologije: prepoznavanje govora, pretvaranje teksta u govor i mašinsko prevođenje. Program sasluša osobu sa jedne strane, pretvori izgovorene reči u tekst i šalje ih do osobe sa druge strane, gde ispisane reči bivaju izgovorene na jeziku koji ta osoba razume. Ova tehnologija biće aktivna ili je čak već dostupna za Windows Phone, XBox i druge Microsoft sisteme.

Demonstracija, tokom koje je Nadela razgovarao sa svojim nemačkim kolegama, izazvala je različita reagovanja. Jedan nemački državljanin, koji je bio u publici, rekao je da je ovaj program dovoljno dobar za odmor, ali ne i za poslovanje, ali sačekajmo da ga upoznamo u konačnoj verziji, pa ćemo suditi o njemu. Podsećanja radi, i Cortanu su otpisivali i davali joj dve godine zaostatka za Siri i Google Now, pa je na kraju ispalo da je Cortana zapravo bolja od njih.

 

izvor: http://mondo.rs