Šta je 5G mreža, kako funkcioniše i šta dobijamo s njom?

Očekuje se da će peta generacija mobilnog interneta, poznata pod nazivom 5G mreža, promeniti način na koji ljudi žive i rade.

5G je nova, peta generacija mobilnih telekomunikacionih mreža sa pripadajućom infrastrukturom i uređajima. Temelji se na novim tehnologijama poput 5G New Radio (NR) koja koristi milimetarski spektar talasa te mnogo veće radio frekvencije (5G koristi 28 GHz, dok 4G koristi 700-2.500 MHz).

To omogućuva prenos eksponencijalno više podataka, veće brzine, veći broj povezanih uređaja i manju latenciju.

Rad postojećih mreža, na primer 4G, možemo uporediti sa radom reflektora koji osvetle celo područje, pri čemu se gubi puno svetla (odnosno signala) na područja na kojima nema uređaja.

5G New Radio i još jedna nova 5G tehnologija pod nazivom Massive MIMO (eng. multiple input multiple output) omogućiće jednostavniji i učinkovitiji fokus mreže na uređaje i tako poboljšati pokrivenost, brzinu i kapacitet.

Smena generacija mobilnih telekomunikacionih mreža događa se otprilike svakih 10 godina. Tako se 1G pojavio u osamdesetima prošlog veka, u devedesetima je došao 2G, u 2000.-ima prelazimo na 3G mrežu, a današnji standard 4G mreže uveden je početkom 2010.-ih i upravo njemu možemo zahvaliti razvoj i popularizaciju pametnih telefona.

Razlika između 4G i 5G

Ukratko, 5G je brži, pametniji i učinkovitiji od 4G. Obećava da će brzina mobilnog prenosa podataka daleko nadmašiti najbržu kućnu širokopojasnu mrežu koja nam je trenutno dostupna. Sa brzinama do 10 Gbps, 5G će biti 100 puta brži od 4G.

4G ima određeni kapacitet koliko uređaja može primiti pre nego što dođe do zagušenja i internet se zbog velikog broja korisnika uspori. 5G će ukloniti ovaj problem. Primera radi, 4G mreža može podržati oko 4.000 uređaja po kvadratnom kilometru, dok će 5G podržati oko milion uređaja. To znači čak 250 puta veći kapacitet mreže. Moći će se više streamovati online sadržaj, odvijati više video poziva i ostalih online aktivnosti visokog kvaliteta, bez prekida i bez ograničenja.

5G će uvesti revolucionarne promene u upravljanju infrastrukturama i izgradnji (pametnih) gradova jer će se na istom području moći koristiti puno više uređaja koji rade pouzdano, sigurno i bez prekida.

Drugim rečima, 5G omogućava optimizaciju tzv. internet of things, mnoštva uređaja od jednostavnih senzora i pametnih telefona, preko kućnih uređaja, do nadzornih sistema, alata i industrijskih sistema koji svi mogu biti spojeni na internet, prikupljati podatke i raditi na svojoj optimizaciji.

Jedna od najvećih razlika između 4G i 5G mreža je latencija, odnosno vreme koje je potrebno da uređaj pošalje podatke drugom uređaju ili serveru te da od tog uređaja ili servera primi odgovor. Moći ćemo učinkovito i jednostavno koristiti mobilne uređaje kao zamenu za modem i WiFi, a takođe ćemo moći konzumirati sadržaje visoke rezolucije kao što je 4K bez čekanja i učitavanja.

Kada ćemo koristiti 5G

5G je tek u svojim začecima i svega nekoliko zemalja je počelo sa implementacijom 5G infrastrukture u većim gradovima. Biće potrebne još godine da se 5G mreža proširi kao što danas koristimo 4G te mnoštva ulaganja u infrastrukturu i istraživanja da bi krajnji korisnik mogao u potpunosti doživeti i koristiti sve prednosti 5G mreže koje smo prethodno naveli.