Stari ispravljeni propust u popularnom WordPress pluginu se još uvek koristi u napadima

Istraživači iz firme Sucuri Security otkrili su još jednu kampanju u kojoj se korisnici preusmeravaju na sajtove sa exploitima. Napadači uglavnom koriste ranjivosti u WordPress pluginovima da bi kompromitovali sajtove koji će postati prva karika u lancu preusmeravanja.

v1_5826_Slider Revolution

Malver koji na kraju inficira računare posetilaca ovih sajtova istraživači nisu imenovali. Ipak, važnije od konkretnog malvera koji se distriburia u ovoj kampanji je porazna činjenica da napadači po ko zna koji put koriste to što vlasnici WordPress sajtova ne ažuriraju redovno WordPress i pluginove koje koriste, a neki čak ne samo da to ne čine redovno nego uopšte to ne rade.

U kampanji na koju su upozorili istraživači, napadači koriste ranjivost u staroj verziji Slider Revolution(RevSlider) plugina, koja je veoma opasna jer omogućava napadačima kompromitovanje web sajtova preko njihovih baza podataka.

Ovaj bezbednosni propust je ispravljen, ali na žalost, RevSlider je toliko popularan da je često upakovan u tematske pakete, pa administratori sajtova koji koriste takve pakete često nisu svesni ni toga da im je taj plugin instaliran i da bi ga trebalo ažurirati.

U ovoj kampanji, kompromitovani WordPress sajtovi preusmeravaju korisnike na sajt koji služi kao sistem za usmeravanje saobraćaja: on detektuje koji posetioci koriste Internet Explorer a koji ne.

Oni koji koriste Internet Explorer se preusmeravaju na sajt gde se proverava da li posetilac koristi Kaspersky i Trend Micro antivirusna rešenja ili virtuelnu mašinu, a ako to nije slučaj sajt ubacuje Flash exploit sa trećeg sajta. Sličan epilog čeka i korisnike drugih na Presto ili Tridentu baziranih browsera ili iPhone browsera.

Korisnici koji ne koriste ovakve browsere se preusmeravaju na Bitcoin.org, iako za sada nije jasno zbog čega je to tako. Dobra vest je da taj sajt nije kompromitovan.

Istraživači upozoravaju da Slider Revolution nije jedini plugin koji treba ažurirati, već da to treba redovno raditi i sa svim ostalim pluginovima i temama.

izvor: http://www.informacija.rs