Stopa piraterije u Srbiji opala za tri odsto!

Piratizovani softver koji se koristi u Srbiji vredi 70 miliona dolara!

pirat

Prema rezultatima IDC studije objavljenim 24. juna 2014. čak 69 odsto softvera instaliranog na računarima u Srbiji u 2013. godini nije imalo odgovarajuću licencu. Ako ove procente pretvorimo u novac, dolazimo do tržišne vrednosti 70 miliona američkih dolara. Ipak, u Srbiji je stopa piraterija niža za 3% u odnosu na 2011. godinu, pre svega zahvaljujući radu Odeljenja za legalnost softvera u okviru Poreske uprave Ministarstva finansija RS, Tržišne inspekcije i BSA (The Software Alliance).

Ako bismo našu zemlju uporedili sa ostatkom sveta, podaci koje je predstavila BSA govore da je prosečna stopa piraterije u svetu iznosi 43 odsto i da, na putu ka Evropskoj Uniji gde je stopa piraterije 33 odsto, moramo, ipak, uraditi još mnogo toga kako bismo zaštitili intelektualnu svojinu, stvarali nove vrednosti i, time, razvijali i domaću ekonomiju i obezbeđivali nova radna mesta.

Legalizacija softvera doprinosi otvaranju novih radnih mesta, ali i povećanju prihoda države kroz poreze. Smanjenje stope piraterije na svetskom nivou za na primer 10 odsto povećalo bi prihode globalnoj ekonomiji za 152 milijarde dolara, otvorilo 500.000 novih radnih mesta i donelo 32 milijarde dolara poreza državama, objašnjavaju stručnjaci. Kada se dogodi piraterija, nema stvaranja nove vrednosti, nema inovacije, pa samim tim ni razvoja.

Što se susednih zemalja tiče, u BiH i Makedoniji stopa piraterije je 2013. iznosila 65 odsto, Bugarskoj 63, Rumuniji 62, a u Hrvatskoj 52 procenta. Prošle godine, u Crnoj Gori je bilo 78 odsto neodgovarajuće licenciranog softvera, što je jedan odsto manje u odnosu na 2011. godinu.

Prema rezultatima IDC studije, IT menadžeri širom sveta zabrinuti su i zbog toga što nelicencirani softver može da izazove štetu njihovoj organizaciji ili kompaniji. Ipak, manje od polovine njih navodi da su sigurni da je softver u njihovoj kompaniji licenciran na odgovarajući način, što znači da je situaciju neophodno poboljšati, kako bi se izbegli bezbednosni i operativni rizici.

Ova studija koja je obuhvatila skoro 22.000 korisnika računara i više od 2.000 IT menadžera iz 34 zemlje sveta pokazala je da su glavni razlozi za korišćenje licenciranih programabezbednosne pretnje koje donosi zlonamerni softver ili malver,upadi hakera igubitak podataka. Čak 64 odsto korisnika na svetskom nivou najviše plaši upada hakera i 59 procenata plaši se gubitka podataka.

Po objavljivanju studije, predsednica i direktorka BSA Viktorija Espinel je istakla da većina korisnika računara zapravo ne zna šta je instalirano na njihovim kompjuterima, i da to treba promeniti: „Postoje logični koraci koje menadžeri i administratori mogu da načine i postaraju se da njihove organizacije koriste originalni softver, sa odgovarajućom licencom”.

Celokupno BSA Globalno softversko istraživanje, koje sadrži podatke za svaku državu, dostupno je za preuzimanje na BSA vebsajtu: www.bsa.org/globalstudy

izvor: http://mondo.rs