Student tuži Facebook, traži i vašu pomoć

Student poziva više stotina miliona korisnika Facebooka da podnesu kolektivnu tužbu protiv društvene mreže.

Facebook

Student prava Maks Šrems pozvao je više stotina miliona korisnika Facebooka da se pridruže tužbi protiv najpopularnije društvene mreže zbog kršenja prava na privatnost.

Šrems je podneo tužbu privrednom sudu u Beču. On je pozvao korisnike te mreže da se pridruže tužbi upisujući se na sajtu FBClaim svojim korisničkim imenom. Tužbi se mogu pridružiti korisnici svih zemalja, osim SAD i Kanade objavio je francuski list Figaro.

Maks Šrems, inače Austrijanac, traži po 500 evra odštete za svaku osobu koja potpiše tužbu i poziva da potpisnika bude što više, jer će tako i psledice po Facebook biti veće. Tužbu je ironično i simbolično nazvao „David i Golijat„, a ovo bi mogla biti najveća tužba te vrste ikada podneta u Evropi.

Pored poštovanja prava na privatnost potpisnici tužbom žele i da odvrate Facebook od analiziranja profila i postupaka korisnika te društvene mreže. Šrems, koji je do sada podneo oko 20 tužbi protiv Facebooka, aktivirao je svoje „antifejsbuk“ projekte nakon što je isplivala istna o psihološkim analizama koje je na svojim korisnicima vršio Facebook.

izvor: http://mondo.rs