Sud EU presudio: Google nije u obavezi da primenjuje pravo na zaborav izvan EU

Vesti, 25.09.2019, 10:30 AM

Sud EU presudio: Google nije u obavezi da primenjuje pravo na zaborav izvan EU

Najviši evropski sud u utorak je doneo presudu kojom se složio sa Googleom da nije potrebno primenjivati iste standarde privatnosti širom sveta kao u EU. Prema presudi Suda Evropske unije, Google nije dužan da primenjuje„pravo na zaborav“na verzije svog pretraživača izvan Evrope.

Pravo koje omogućava ljudima da traže od Googlea i drugih servisa za pretraživanje uklanjanje ili brisanje linkova do informacija o njima koje nisu od javnog interesa uvedeno je 2014. godine radi zaštite privatnosti ljudi.

Google se u Evropi pridržava ove odluke i uklanjanja linkove kada se to od kompanije traži, ali samo iz evropskih verzija pretraživača. To znači da se link možda neće pojaviti u Google pretrazi u Velikoj Britaniji ali će se i dalje pojavljivati u američkoj verziji Google pretraživača.

Međutim, francusko regulatorno telo za zaštitu podataka – Nacionalna komisija za informisanje i slobodu (CNIL), želelo je da primora Google na uklanjanje linkova u celom svetu kako bi se osigurala zaštita privatnosti prema evropskom zakonu. Francuska je kaznila Google novčanom kaznom od 100 000 evra, a na ovu odluku kompanija je uložila žalbu najvišem evropskom sudu koji je u utorak ukinuo ovu odluku.

Operater pretraživača, prema presudi suda, nije u obavezi da primeni “pravo na zaborav” na sve verzije pretraživača, ali svaka informacija na koju se odnosi pravo na zaborav mora biti obrisana u svakoj evropskoj državi članici, bez obzira na to iz koje je zemlje zahtev upućen kompaniji.

U presudi se navodi i da je Google treba da primeni mere koje će onemogućiti korisnike koji iz nekih od država članica EU pretražuju internet koristeći ime podnosioca zahteva. To znači da je Google u obavezi da korisnicima iz EU oteža pristup međunarodnim rezultatima pretrage, ali ne i da ukloni sporne linkove iz njih.

„Od 2014. godine naporno radimo na implementaciji prava na zaborav u Evropi i uspostavljanju razumne ravnoteže između ljudskih prava na pristup informacijama i privatnosti“, rekao je Googleov pravni zastupnik za zaštitu privatnosti. „Dobro je videti da se sud složio sa našim argumentima, a mi smo zahvalni nezavisnim organizacijama za ljudska prava, medijskim udruženjima i mnogim drugima širom sveta koji su takođe izneli svoje stavove sudu“.

Izvor:Informacija.rs