Svi najprodavaniji smart satovi imaju ozbiljne bezbednosne propuste

Svi najbolje prodavani pametni satovi na tržištu imaju bezbednosne probleme tako da predstavljaju novi i otvoreni front za sajber napade, upozorila je američka kompanija Hewlett-Packard.

v1_1166_HP_Smartwatch_v1

HP je testirao 10 pametnih satova, proveravajući njihovu bezbednost, sa posebnim osvrtom na zaštitu lozinki i enkripciju podataka.

Zaključak do kojeg su došli istraživači je da svi ovi satovi imaju bar jedan bezbednosni problem koji je razlog za zabrinutost.

U izveštaju koji je objavio HP nalaze se preporuke za razvoj bezbednih pametnih satova i njihovo korišćenje kako u kući tako i na poslu.

Mark Džejms iz kompanije ESET kaže da proizvođači moraju da obrate više pažnje na bezbednost korisnika i da su proizvođači, da bi držali korak sa konkurencijom, prinuđeni da puštaju u prodaju uređaje bez provere koliko su oni zaista bezbedni.

Testovi 10 najprodavanijih smart telefona pokazali su da samo polovina satova ima funkciju zaključavanja koja sprečava pristup podacima koji su sačuvani na uređaju. Devet od deset smart telefona šalju neke od podataka u nešifrovanom obliku, zbog čega postoji rizik od presretanja podataka. Trećina testiranih uređaja dozvoljava neograničeni broj pokušaja prijavljivanja, što može omogućiti hakerima da pogode lozinke. Dva smart sata u slučaju krađe lako mogu biti uparena sa napadačevim smart satom.

“Rezultati našeg istraživanja su razočaravajući ali ne iznenađuju”, kaže se u izveštaju.

Iz kompanije kažu da neće otkriti koje su satove testirali, ali da rade sa proizvođačima na tome da ojačaju bezbednost uređaja pre nego što se oni nađu na tržištu.

izvor: http://www.informacija.rs