Tehnološke kompanije pozvale Obamu da odbije predloge koji slabe enkripciju u njihovim proizvodima

U otvorenom pismu (pdf) koje je u utorak upućeno američkom predsedniku Baraku Obami vodeće tehnološke kompanije, organizacije koje se bore za zaštitu privatnosti i stručnjaci za bezbednosnu politiku usprotivili su se zakonima koji bi zahtevali od kompanija da ugrade “zadnja vrata” u svoj softver kako bi obezbedili vlastima pristup šifrovanim podacima.

v2_6854_Obama

“Pozivamo vas da odbacite svaki predlog koji namerno slabi bezbednost proizvoda američkih kompanija”, kažu potpisnici otvorenog pisma koje je potpisalo skoro pedeset tehnoloških kompanija, među kojima su i Apple, Facebook i Google.

Prošle godine, direktor FBI Džejms Komi upozorio je da “enkripcija preti da nas sve odvede na veoma mračno mesto” i pozvao tehnološke kompanije da omoguće vladinim agencijama mogućnost presretanja šifrovanih podataka, za šta se založio i direktor NSA, admiral Majkl Rodžers.

Potpisnici otvorenog pisma usprotivili su se ovakvim merama.

“Bez obzira kako ih zvali – “prednja ili zadnja vrata”, namerno uvođenje propusta u bezbedne programe za potrebe vlasti će te proizvode učiniti manje sigurnim i protiv drugih napadača”, navodi se u pismu upućenom Obami.

Oni su upozorili da bi takve mere mogle da daju mogućnost hakerima, korporativnim špijunima i vladama koje sprovode respresiju, da pristupe šifrovanim informacijama. Oni su zatražili od Bele kuće da se fokusira na razvojnu politiku koja će promovisati a ne podrivati široko prihvatanje jake kripto-tehhnolohije.

“Takva pravila će na kraju pomoći promovisanju i zaštiti sajber bezbenosti, ekonomskom rastu, i ljudskim pravima, kako u zemlji tako u inostranstvu“, kaže se u pismu koje su potpisale vodeće američke tehnološke kompanije.

izvor: http://www.informacija.rs