Terorista pobegao policiji kada ga je WhatsApp upozorio na moguće praćenje

Mobilni telefoni, 09.01.2020, 03:30 AM

Terorista pobegao policiji kada ga je WhatsApp upozorio na moguće praćenje

Policija u neimenovanoj zapadnoevropskoj državi izgubila je osumnjičenog teroristu nakon što je WhatsApp objavio upozorenje u vezi mogućeg hakovanja.

Kako otkriva Wall Street Journal, policiji neimenovane države sud je dao dozvolu za praćenje mobilnog telefona člana Islamske države za koga se verovalo da planira teroristički napad tokom praznika.

Policija se zatim obratila izraelskoj firmi NSO Group, koja prodaje alate za hakovanje vladama širom sveta, i kupila od nje špijunski softver koji je istražiteljima na kraju omogućio praćenje uređaja osumnjičenog.

„Imali smo samo taj jedan telefon“, rekli su istražitelji. „Uložili smo sve napore da iskoristimo ovaj proizvod da vidimo šta on radi, u koju džamiju ide, ko je sa njim razgovarao, da li je grupa raširena u susednim zemljama.“

Poruka koju je WhatsApp krajem oktobra poslao brojnim korisnicima, uključujući novinare i političare, upozorila je korisnike na moguće hakovanje uređaja za koje je iskorišćen bag u WhatsAppu.

Osumnjičeni terorista je takođe primio ovo upozorenje i odmah je isključio telefon, zbog čega je softver koji ga je pratio postao beskoristan.

Istražitelji objašnjavaju da su izgubili trag koji su imali nakon što je kompanija WhatsApp koja je u vlasništvu Facebooka izdala upozorenje, tako da nisu dobili priliku da ga uhapse ili prikupe više informacija o planiranom napadu.

Facebook je već pokrenuo tužbu protiv NSO Group zbog hakovanja WhatsAppa, ali izraelska kompanija kaže da se njeni proizvodi prodaju samo vladama i policijama isključivo u svrhu istrage zločina. WhatsApp je naglasio da ne dozvoljava bilo kakvo špijuniranje ili hakovanje svojih korisnika.

Izvor:Informacija.rs