Test brzine mts 4G mreže

Pogledajte informacije o mts 4G mreži, njenu brzinu i šta mts ponudu izdvaja od konkurenata.

4g-mapa-pokrivenosti-mts-mreze

Četiri godine nakon pilot projekta mts kompanija je 3. aprila svojim starim i novim korisnicima omogućila korišćenje 4G, odnosno LTE tehnologije u mts mreži.

Već na samom početku mts je nastojao da obezbedi što bolju pokrivenost, tako da su mts 4G signalom pokriveni delovi Beograda, Novog Sada, Niša, Šapca, Kragujevca, Aranđelovca, Novog Pazara, Pančeva i Kopaonika. Već je aktivno 49 baznih stanica, a mts planira da do kraja godine značajno proširi dostupnost 4G signala kako u navedenim, tako i u drugim većim gradovima širom Srbije, pa će u funkciji biti preko 100 baznih stanica.

Detaljnu mapu pokrivenosti i KAKO PODESITI telefon za korišćenje LTE mts mrežepronaći ćete na mts sajtu. Ne zaboravite da se u mt:s ponudi mogu već sad pronaći mobilni uređaji koji podržavaju 4G/LTE tehnologiju, dostupni po ceni već od jednog dinara. Svaki model koji podržava 4G mrežu jasno je označen 4G kuglicom.

Kako da koristim mts 4G

Da biste koristili 4G mrežu potrebno je da u mts poslovnici zamenite postojeću SIM karticu za novu uSIM karticu i da imate uređaj koji podržava 4G mrežu. Zamena SIM kartice je besplatna, a nekim telefonima biće možda potrebno i ažuriranje softvera da bi koristio 4G, o čemu ćete biti obavešteni na samom telefonu ili se o tome možete raspitati u mts poslovnici u kojoj budete preuzeli 4G mts karticu.

Da li se 4G plaća i koji tarifni profili podržavaju 4G

Aktivacija mts 4G usluge i korišćenje su besplatni (nema pretplate). Ukoliko ste novi ili postojeći korisnik postpaid tarifa Miks XL, Miks XXL, Super i Super Plus, internet tarifaMobilni Net L ili Mobilni Net XL i nalazite se na području koje je pokriveno mts 4G signalom, možete da koristite 4G. Ostale mts tarife trenutno nisu obuhvaćene 4G uslugom.

Korisnici postpaid tarifa Miks XXL, Super i Super Plus i internet tarifa Mobilni Net L i Mobilni Net XL mogu da, na mobilnom uređaju (telefon ili tablet) i na računaru, besplatno koriste uslugu mtsTV GO o čemu ćete pročitati na kraju teksta.

Koliko je brza mts 4G mreža

Kako bismo testove izvršili što preciznije i nezavisnije, koristili smo svima dostupan sajt za merenje brzine interneta – Speedtest.net, a brzinu interneta izmerili smo nekoliko puta tokom dana, usred „internet špica“ u popodnevnim i večernjim satima, kasnije uveče, i rano ujutru. Testove smo vršili u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Mereći rezultate na mobilnom telefonu u ovim gradovima dobili smo rezultate uglavnom između 40 i 75 megabita po sekundi, uz solidnu postojanost signala u pokrivenom području. Dešavalo se da brzina LTE mreže bude i oko 15 Mbps što je bio i najniži izmeren rezultat. Prenos podataka od korisnika (upload) kretao se brzinom oko 30 Mbps.

Trebalo bi naglasiti i to da 4G, odnosno LTE prenos podataka, baš kao i 3G ili mobilni internet zavisi od niza uticajnih faktora, kakvi su pokrivenost signalom, atmosferske prilike i drugih zbog čega brzine kod svakog korisnika mogu biti manje, ali i veće.

Samo u mts 4G mreži: Besplatno gledajte televiziju!

Korisnici postpaid tarifa Miks XXL, Super i Super Plus i internet tarifa Mobilni Net L iMobilni Net XL mogu da na mobilnom uređaju besplatno koriste uslugu mtsTV GO.

mtsTV GO možete da pratite putem aplikacije na telefonu, tabletu i računaru. U zavisnosti od uređaja koji koristite potrebno je da odgovarajuću mtsTV GO  aplikaciju preuzmete saGoogle Play store (za Android uređaje) i AppStore (za Apple uređaje). Ukoliko želite da gledate mtsTV GO na računaru, posetite http://mtstv.telekom.rs.

U okviru mtsTV GO možete da pratite RTS 1, RTS 2, TV Prva, B92, B92 Info, Pink, Studio B, ArenaSport 1, ArenaSport 2, ArenaSport 3, ArenaSport 4, ArenaSport 5 i SOS kanal. Pored TV kanala na raspolaganju su i dodatni servisi: Mikser VoD (video na zahtev), Gledaj unazad, 72 sata unazad i Snimanje sadržaja. Recimo, možete da snimite teniski meč, seriju od pre dva dana ili da pogledate neki od dopunskih sadržaja samo za mts korisnike.

Nakon preuzimanja mobilne aplikacije, da biste koristili uslugu mtsTV GO potrebno je da u predviđena polja unesete vaše korisničko ime i lozinku. Ukoliko ste novi korisnik, korisničko ime i lozinku ćete dobiti prilikom potpisivanja ugovara, odnosno, ukoliko ste postojeći korisnik, prilikom zamene SIM kartice (za novu uSIM karticu). Dobićete i administrativni PIN kod (Admin PIN) 1234, koji služi za kreiranje podprofila, roditeljsku kontrolu i podešavanje parametara naloga. Preporučujemo vam da dobijeni Admin PIN broj promenite (opcija u okviru aplikacije).

Jedinstvena mtsTV GO usluga dostupnaj je samo mts 4G korisnicima, a internet saobraćaj koji se potroši u aplikaciji potpuno je besplatan – ne troše se megabajti iz paketa niti se vrši naplata potrošenih megabajta!

Da li 4G može da se kombinuje sa Box uslugom

Ukoliko planirate da postanete korisnik Box paketa iz mts ponude koji sadrži i mobilnu postpejd liniju ili već koristite neki od Box paketa, obradovaće vas vest da sad možete da dodate i 4G mts mrežu. Više o tome pročitajte na Box mts sajtu.

izvor: http://mondo.rs