Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Vesti, 17.07.2019, 02:00 AM

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku vladu, zbog optužbi koje je zvaničnik kompanije odbacio nekoliko sati kasnije na saslušanju u Senatu.

Tramp je citirao optužbe koje je prethodno izneo multimilijarder Piter Tiel, suosnivač PayPala koji podržava Trampa, da su u Google ubačeni kineski obaveštajci i da američka kompanija radi za kinesku vladu.

“Odličan i brilijantan tip koji poznaje ovu temu bolje od bilo koga! Trampova administracija će to istražiti!”, napisao je američki predsednik na Twitteru.

Kasnije je Tramp novinarima rekao da će različite agencije, uključujući i Ministarstvo pravosuđa, proveriti ima li istine u Tielovim optužbama.

Tiel je pozvao FBI i CIA da ispitaju Google o njegovim odnosima sa Kinom i naveo da je ta kompanija sarađivala sa kineskom vojskom.

Načelnik Glavnog generalštaba vojske SAD, general Džozef Danford, izrazio je sličnu zabrinutost zbog Googlea na saslušanju u Kongresu održanom u martu ove godine.

Google je demantovao ove navode: „Kao što smo ranije rekli, mi ne radimo sa kineskom vojskom.“

„U suštini, mi u Kini danas veoma malo radimo, u poređenju sa bilo kojom drugom velikom tehnološkom kompanijom“, izjavio je u utorak u Kongresu Karan Batija, potpredsednik za odnose sa vladom i javnu politiku.

Batija je odbacio optužbe da su u Google ubačeni kineski inženjeri – obaveštajci i da je kompanija „zatvorila oči“ pred krađom svog koda.

On je dodao da je Google „okončao“ pokušaj da razvije pretraživač koji bi se pridržavao kineskih propisa o političkoj cenzuri. Google bi pokrenuo takvu uslugu samo u konsultaciji sa “ključnim deoničarima”, rekao je Batija.

Međutim, Batija je odbio da se obaveže da neće cenzurisati sadržaj u Kini ili da će pristati na reviziju trećih strana kada je reč o pravilima kompanije o moderaciji sadržaja.

„Jasno je da je naše strpljenje i poverenje u vašu kompaniju i vaše monopolsko ponašanje isteklo“, rekao je senator iz redova Republikanaca Džoš Holi. „Vreme je za neku odgovornost.“

Kada je reč o Trampu, on nije precizirao kakvu bi istragu zapravo sprovela njegova administracija niti ko bi je vodio. Takođe, on nije dao bilo kakve naznake da li je imao informacije koje idu u prilog Tielovim tvrdnjama.

Tramp je već duže vreme u sukobu sa Googleom – on je ranije optužio kompaniju da nije prikazivala dovoljno pozitivne rezultate o njemu. Google je samo jedna od tehnoloških kompanija koju je Tramp napao.

Izvor:Informacija.rs