Trojanac AZORult inficira računare preko lažnih ProtonVPN instalacionih programa

Vesti, 20.02.2020, 02:30 AM

Trojanac AZORult inficira računare preko lažnih ProtonVPN instalacionih programa

Istraživači Kapersky Laba otkrili su lažni web sajt ProtonVPN-a koji je od novembra prošle godine korišćen za širenje AZORult malvera.

ProtonVPN je virtuelna privatna mreža otvorenog koda (VPN) koju je razvio i kojom upravlja Proton Technologies AG, švajcarska kompanija koja stoji iza email servisa ProtonMail koji korisnicima nudi komunikaciju zaštićenu end-to-end enkripcijom.

AZORult je trojanac koji krade podatke se prodaje za oko 100 dolara na ruskim hakerskim forumima, a takođe se zna da se koristi i za preuzimanje drugih malvera u napadima koji se odvijaju u više faza.

Ovaj trojanac je mnogo puta ranije korišćen za širenje ransomwarea, krađu podataka i kripto-valuta.

AZORult je dizajniran da sa inficiranog uređaja prikupi i isporuči što više osetljivih informacija svojim operaterima, od fajlova, lozinki, kolačića i istorije pregledača do novčanika kripto-valute i lozinki za prijavu na bankovne račune.

Kako su otkrili istraživači kompanije Kaspersky, web sajt protonvpn[.]store, koji je korišćen za isporučivanje lažnih ProtonVPN instalacionih fajlova, registrovan je preko ruskog registra u novembru 2019. godine.

Tada je započela i ova kampanja distribucije AZORult trojanca, a u tu svrhu su korišćeni baneri kao jedan od početnih vektora infekcije.

“Kada žrtva poseti lažni web sajt i preuzme lažni ProtonVPN instalacioni program za Windows, dobija kopiju AZORult botnet implantata”, objašnjava istraživač Kaspersky Laba Dmitrij Bestuzhev.

Nakon što se lažni ProtonVPN instalacioni fajl pod nazivom ProtonVPN_win_v1.10.0 [.]exe pokrene i inficira računar, malver počinje sakupljati informacije o sistemu koje se šalju na server za komadnu i kontrolu (C2) na kome se nalazi i lažni sajt.

AZORult trojanac zatim prelazi na „krađu kripto-valuta iz lokalno dostupnih novčanika (Electrum, Bitcoin, Etherium itd.), FTP prijava i lozinki iz FileZilla, korisničkog imena i lozinke za email nalog, informacija iz instaliranih pregledača (uključujući kolačiće), lozinke za WinSCP, Pidgin mesendžer i druge.”

Ovo nije prvi put da napadači koriste lažne VPN sajtove kako bi širili malvere. Jedan od poznatijih slučajeva je bila savršena kopija web sajta NordVPN-a koji se koristio kao platforma za širenje bankarskog trojanca.

Lažni VPN pod nazivom “Pirate Chick VPN” korišćen je prošle godine za inficiranje računara trojancem AZORult.

Više detalja o ovoj najnovijoj kampanji možete naći na sajtu kompanije Kaspersky.

Izvor:Informacija.rs