Uhapšen nemački dvostruki agent zbog prodaje poverljivih informacija američkoj NSA

Još jedan skandal preti da dodatno poremeti odnose Nemačke i SAD – nemačke vlasti uhapsile su zaposlenog u nemačkoj obaveštajnoj agenciji BND (Bundesnachrichtendienst) zbog sumnje da je bio dvostruki agent koji je radio i za SAD.

v1_5890_usa-de

Prema pisanju nemačkih medija, tridesetjednogodišnji radnik administrativne službe BND-a hapšen je u prošle nedelje prvobitno zbog sumnje da je dostavljao poverljive informacije ruskim obaveštajnim službama.

Međutim, osumnjčeni je u razgovoru sa nemačkim saveznim tužiocem priznao da je američkom kontaktu dostavljao poverljive informacije i dobijao novac za to.

Pojedini nemački mediji spekulišu da je dvostruki agent zaposlen u BND imao specijalan zadatak da špijunira aktivnosti istražnog komiteta Bundestaga, specijalno formiranog da istraži aktivnosti američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) u Nemačkoj.

Prema pisanju Zidojče cajtunga, NSA je nekoliko puta kontaktirala sa agentom BND-a, a najmanje jednom sa konkretnim zahtevom za informacijama o istrazi Bundestaga o špijuniranju NSA.

Nemački Špigl piše da je osumnjičeni prikupio između 200 i 300 tajnih dokumenata sa internih servera i sačuvao ih na USB memorijskom stiku.

On je poverljive informacije prodavao američkim obaveštajnim služabama u periodu između 2012. i 2014. godine, po ceni od nekoliko destina hiljada evra.

Agent BND-a je navodno uspostavio kontakt sa NSA tako što je jednostavno poslao email američkoj ambasadi.

U petak, istražni komitet Bundestaga je održao hitan sastanak zbog ovog hapšenja.

Martina Rener, koja je članica komiteta, rekla je agenciji Asošiejtid Pres, da ovaj slučaj ukazuje da je svako ko se bavio Snoudenovim otkrićima bio predmet ispitivanja američkih obaveštajnih agencija.

Portparol Angele Merkel je rekao da je nemačka kancelarka obaveštena o hapšenju, ali da navodi o špijunaži nisu nešto što treba uzimati olako.

Vesti o dvostrukom agentu došle su samo dan nakon što su dva bivša radnika NSA svedočila pred komitetom Bundestaga. Jedan od njih, Vilijam Bini, je tom prilikom rekao da NSA ima “totalitarni mentalitet”, i da agencija predstavlja najveću pretnju američkom društvu od građanskog rata naovamo.

Drugi bivši radnik NSA Tomas Drejk, koji je za agenciju radio od 2001. do 2008. godine, izneo je optužbe na račun nemačke obaveštajne agencije BND zbog njene saradnje sa američkim partnerima. On je rekao da tvrdnje nemačke BND da nije znala za aktivnosti NSA u Nemačkoj nemaju kredibilitet.

izvor: http://www.informacija.rs