Ukinuta Java podrška za Windows XP

Kompanija Oracle vrlo tiho je prestala sa podrškom za nedavno penzionisani Windows XP.

Java

Portal ZDNet objavio je vest da je Oracle ugasio podršku za Javu, ali se napominje da će korisnici koji imaju instaliranu verziju sedam i dalje moći da je koriste. Verzija osam i sve buduće neće moći da se legalno instaliraju na Windows XP kompjutere i druge uređaje ili čak i ako se instalacija i izvrši Oracle neće garantovati za pravilan rad Java endžina, za koji već postoje dokazi da u nekim segmentima nije kompatibilan sa Windowsom XP.

Prema zvaničnom Java sajtu i stranici za podršku, Oracle više neće obezbeđivati tehničku podršku niti nove nadogradnje za korisnike Windows XP sistema, osim u domenu sigurnosti. To se poklapa sa odlukom Microsofta, koji je Windows XP penzionisao 8. aprila ove godine.

Prema informacijama sa sajta ZDNet, koji je dobio i zvaničnu potvrdu od kompanije Oracle da se Java više neće podržavati na zastarelom Windowsu, izvesno je da sledeća velika nadogradnja Jave, koja stiže 15. jula, neće biti na raspolaganju Windows XP korisnicima. Prema podacima koji su objavljeni uz ovu vest pokazuju da preko 80 odsto korisnika Windowsa XP istovremeno koristi i Javu.

izvor: http://mondo.rs