Više od 600 miliona korisnika instaliralo aplikacije koje posle isteka probnog perioda i deinstalacije naplaćuju korišćenje

Mobilni telefoni, 17.01.2020, 02:30 AM

Više od 600 miliona korisnika instaliralo aplikacije koje posle isteka probnog perioda i deinstalacije naplaćuju korišćenje

Istraživači kompanije Sophos kažu da su otkrili niz „fleeceware“ aplikacija koje je preuzelo i instaliralo više od 600 miliona Android korisnika.

Izraz fleeceware je skorašnji a smislili su ga istraživači britanske firme Sophos prošlog septembra posle istrage koja je otkrila novu vrstu prevare u zvaničnoj Googleovoj Play prodavnici. Izraz se odnosi na aplikacije koje zloupotrebljavaju mogućnost da Android aplikacije rade u probnom periodu pre nego što njihovo korišćenje počne da se naplaćuje korisniku.

Svi korisnici koji se prijave da koriste neku Android aplikaciju tokom probnog perioda moraju ručno otkazati probni period da im ne bi bilo naplaćeno. Međutim, većina korisnika samo deinstalira aplikaciju ako im se ne sviđa dovoljno da bi platili njeno korišćenje.

Velika većina programera aplikacija tumači ovo na sledeći način: ako korisnik deinstalira njihovu aplikaciju to se smatra otkazivanjem probnog perioda i nema plaćanja.

Ali prošle godine Sophos je otkrio da neki programeri Android aplikacija nisu to radili nakon što bi se aplikacija deinstalirala i ako ne bi dobili poseban zahtev od korisnika.

Sophos je rekao da je u početku otkrio 24 Android aplikacije koje naplaćuju korišćenje (između 100 i 240 dolara godišnje) za najosnovnije i najjednostavnije aplikacije, poput QR/čitača barkodova i kalkulatora.

Sophosovi istraživači nazvali su ove aplikacije „fleecewareom“.

U novom izveštaju, objavljenom početkom ove nedelje, Sophos je rekao da je otkrio još jednu grupu Android „fleeceware“ aplikacija koje nastavljaju da zloupotrebljavaju mehanizam za probu aplikacija da bi nametali troškove korisnicima nakon što ih deinstaliraju.

Ove aplikacije je instaliralo više od 600 miliona korisnika. Broj izgleda impozantno, ali analitičar mobilnih malvera u kompaniji Sophos Jagadiš Čandraija rekao je da sumnja da aplikacije možda koriste usluge plaćanja po instalaciji kako bi se povećao broj instalacija, a zatim se kupuju lažne recenzije sa pet zvezdica kako bi se povećao njihov rejting u Play prodavnici i privukao veliki broj korisnika.

Vrlo je verovatno da se nisu svi korisnici koji su instalirali ove aplikacije pokušali prijaviti za probni period, već oni koji su to želeli trebalo bi da provere istoriju plaćanja u Play prodavnici za bilo kakve troškove koji potiču od ranije korišćenih a sada deinstaliranih aplikacija.

Spisak sa 25 Android aplikacija za koje Sophos kaže da su fleeceware možete naći na sajtu ove kompanije. Jedna od aplikacija, GO Keyboard Lite, ima istoriju sumnjivog ponašanja. 2017. godine ova aplikacija je uhvaćena kako serverima u Kini šalje tekst koji su korisnici kucali na svojim uređajima.

Izvor:Informacija.rs