Vodeći antivirusi označavaju uTorrent kao maliciozan, a Google Safe Browsing blokira sajt uTorrenta

Nekoliko vodećih antivirusnih kompanija označilo je sajt uTorrent kao maliciozan, a Google Safe Browsing blokira ovaj sajt.

v2_9813_utorrent

Borba između tehnoloških kompanija i torrenta se zaoštrava. Nekoliko vodećih proizvođača antivirusa počeli su da blokiraju uTorrent pošto su ovaj softver identifikovali kao maliciozan ili potencijalno opasan.

Da situacija za uTorrent bude još gora, Google Chrome trenutno blokira nekoliko stranica na zvaničnom sajtu uTorrenta. Stranice su blokirane u skladu sa pravilima Google Safe Browsinga a na osnovu izveštaja da je popularna fajl šering aplikacija povezana sa potencijalno rizičnim softverom i trojancima.

Ovo je veliki udarac za uTorrent koji je veoma popularan bittorrent klijent koga mesečno preuzmu milioni korisnika. On je i glavni izvor prihoda za kompaniju BitTorrent Inc. sa sedištem u San Francisku. uTorrent program prikazuje reklame i isporučuje se u paketu sa drugim programima koji donose velike prihode kompaniji.

Kao maliciozan ili potencijalno opasan softver uTorrent su označili i veliki proizvođači antivirusa kao što su ESET i Symantec, ali i mnogi drugi. Rezultati skeniranja sa VirusTotala pokazuju da najmanje šest antivirusnih softvera označavaju uTorrent kao maliciozan ili potencijalno opasan.

Antivirusni endžini povezuju fajl uTorrent.exe sa Trojan.Win32.Generic!BT, dok neki od njih malicioznim označavaju kontroverzni softver OpenCandy koji BitTorrent koristi.

Ovo nije prvi put da antivirusi označavaju uTorrent kao maliciozan ili potencijalno opasan softver, ali ranije su to bili pojedinačni slučajevi dok je ovo prvi put da to rade skoro svi vodeći proizvođači antivirusa.

Google je nedavno obećao da više neće tolerisati web sajtove koji sadrže neželjeni softver, malvere i druge zlonamerne programe. Kickass Torrents je bio prva žrtva ove odluke, a sada je i uTorrent blokiran od strane Googlea na nekoliko načina.

Kada korisnici pokušaju da preuzmu najnoviju stabilnu verziju torrent klijenta, Chrome označava softver kao maliciozan i prikazuje upozorenje čak i pošto blokira preuzimanje softvera. Ipak, neki korisnici kažu da su oni preuzeli program bez ikakvih problema.

Google sada blokira i nekoliko stranica koje povezuju uTorrent i drugi softver kompanije BitTorrent Inc. Google je na svojoj stranici za dijagnostiku naveo nekoliko problema sa web sajtom uTorrent po standardima Safe Browsinga..

Po svemu sudeći, izgleda da je uzrok ovome third-party softver koji uTorrent i Bittorrent koriste.

Bittorrent još uvek nije komentarisao ovu situaciju.

izvor: http://www.informacija.rs