Walkman slavi 35. rođendan!

Jedan od najpoznatijih gedžeta ikada, popularan decenijama pre pojave tog termina, skromno proslavlja svoj 35. rođendan.

First-Walkman

Dve decenije pre pojave iPoda, koji današnji klinci obavezno vezuju uz pojam muzike u pokretu, muzičkom scenom dominirao je baš Walkman, Sonyjev prenosivi muzički plejer, koji je radio „na kasete“.

Prvi Sony Walkman plejer pojavio se početkom jula 1979. godine po ceni od 150 dolara. Tokom prvog meseca prodaja je bila razočaravajuće loša, ali je onda nešto „kliknulo“ na tržištu i Walkman je posato planetarni hit, baš kao što su to danas MP3 plejeri.

Walkman je napravljen prvobitno da bi jedan od osnivača Sony kompanije, Masara Ibuka, mogao da uživa u operi dok putuje, odnosno leti na poslovne sastanke širom sveta. Konstruisao ga je 1978. Nobutoši Kihara, jedan od inženjera zvuka u japanskoj kompaniji.

WalkmanFuturistička Walkman iz 2003. godine sa Memory Stick karticom iz Sonyja.

Walkman je originalno startovao u Japanu, ali je ogromnu popularnost zabeležio u Severnoj Americi, pa u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama. Vremena su se menjala, pa je tako i Walkman menjao svoj oblik, težinu, ali i medije sa kojih je puštao muziku. Ukupno je do sada, prema informaciji The Verge portala, prodato preko 400 miliona Walkman plejera, od kojih je makar 200 miliona radilo „na kasete“.

Osim kaseta Sony je za Walkman koristio i Mini-Disc memoriju, CD diskove, Stick i Stick Duo memorijske kartice, posebne Sony memorijske medijume, Atrac format, MP3 (protiv kojeg se japanska kompanija bespomoćno borila), a danas Sony Walkman sadrži i striming Music Unlimited servis, ali i aplikaciju, koja se pojavljuje na Sony Xperia uređajima posebne linije.

 

WalkmanMP3 Walkman iz 2005. godine sa internom memorijom.

 

Andreasu Pavelu, držaocu prava na prvi kasetni mobilni plejer i konstruktoru prvog takvog gedžeta Sony je pre nekoliko godina isplatio pozamašnu sumu novca na račun povrede i korišćenja patentnih prava. Walkman linija „na kasete“ ugašena je 2010. godine, a mi danas imamo Walkman uređaje, koji su sve, samo ne bliski rođaci kasetaša:
– Walkman „2u1“ slušalice i plejer (i za pod vodu)
– Walkman Android plejer
– Walkman pametni telefon i mnoge druge.

izvor: http://mondo.rs