WeChat nadzire naloge stranih korisnika da bi poboljšao cenzuru korisnika aplikacije u Kini

Istraživači Citizen Laba otkrili su da WeChat, popularna aplikacija za razmenu poruka koja je u vlasništvu kineske kompanije Tencent, podvrgava istom nadzoru naloge korisnika aplikacije i izvan Kine, za koji se ranije mislilo da se isključivo primenjuje na naloge registrovane u Kini.

Kanadska istraživačka grupa je rekla da se, kao i kada je reč o svim drugim internet platformama koje posluju u Kini, očekuje da se WeChat pridržava pravila i propisa kineskih vlasti koja se odnose na zabranjeni sadržaj. Međutim, Citizen Lab je rekao da se ova pravila i propisi sada primenjuju i na naloge koji nisu registrovani u Kini.

„WeChat sprovodi cenzuru za korisnike sa nalozima registrovanim sa telefonskim brojevima u Kini. Ta cenzura vrši se bez obaveštavanja korisnika i dinamički se ažurira, često kao odgovor na trenutne događaje”, objasnio je Citizen Lab.

Citizen Lab je rekao da nije video međunarodne naloge na koje se primenjuje cenzura, i da korisnici mogu da šalju i primaju poruke koje korisnici sa nalozima registrovanim u Kini ne mogu da šalju i primaju.

U svom izveštaju [PDF], Citizen Lab navodi da su dokumenti i slike koji razmenjuju korisnici naloga koji nisu registrovani u Kina podvrgnuti nadzoru sadržaja i da se oni koriste za unapređenje algoritma za cenzuru koji WeChat koristi za naloge registrovane u Kini.

WeChat ne daje jasna objašnjenja funkcija nadzora nad sadržajem u sporazumu o privatnosti i pravilima korišćenja usluge, te stoga korisnici ne mogu da utvrde da li je i zašto primenjen nadzor nad sadržajem koji su oni razmenili.

Citizen Lab je prošle godine izveo eksperiment kako bi testirao nadgledanje dokumenata i slika tokom tri dana: 27. novembra, 2. decembra i 6. decembra. Cilj eksperimenta je bio da se utvrdi da li su poslati dokumenti i slike registrovani u Tencentovom algoritmu za cenzuru, jer ako jesu, korisnici sa nalozima registrovanim u Kini ih neće videti. Korišćeni su potpuno novi osetljivi dokumenti i slike koji nikada ranije nisu poslati preko ove platforme.

Testovi su pokazali da ako je dokument prvi put poslat sa naloga koji nije registrovan u Kini, na naloge koji nisu registrovani u Kini, pre nego što ga pošaljete na nalog registrovan u Kini, on se cenzuriše u realnom vremenu kada je poslat na nalog registrovan u Kini. To znači da je sadržaj već identifikovan kao osetljiv dok se razmenjivao među nalozima korisnika izvan Kine. Iako se na korisnike koji se ne nalaze u Kini ne primenjuje cenzura, njihove poruke, dokumenti i slike se nadziru.

Od 60 slika poslatih tokom tri dana, 49 slika je cenzurisano u realnom vremenu, kada su poslate na naloge registrovane u Kini.

„Međutim, ako smo ih prvo poslali sa naloga koji nije registrovan u Kini na druge naloge koji nisu registrovani u Kini, tada je svih 60 od 60 slika cenzurisano u realnom vremenu kada su poslate na nalog registrovan u Kini”, rekli su istraživači.

Portparol Tencenta rekao je da je sav sadržaj koji međunarodni korisnici dele na njihovoj platformi privatan i da se oni, kao globalna kompanija, drže najviših standarda. “Naša politika i procedure su u skladu sa svim zakonima i propisima u svakoj zemlji u kojoj poslujemo”, rekao je on. “Privatnost korisnika i sigurnost podataka su osnovne vrednosti kompanije Tencent. Radujemo se što ćemo i dalje održavati poverenje korisnika i pružati sjajno korisničko iskustvo.”

Izvor:Informacija.rs