Wi-Fi Sense u Windowsu 10 nije preveliki ali je ipak možda nepotreban rizik

Zamislite sledeći scenario. Posetio vas je prijatelj i zamolio da koristi vaš Wi-Fi. Naravno, reći ćete mu lozinku za Wi-Fi u poverenju. On će je uneti u svoj laptop, koji je nedavno nadogradio novim operativnim sistemom Windows 10. Sada njegov laptop može da koristi vaš Wi-Fi.

v1_1701_wi_fi_sense

Ako ste izabrali kompleksnu lozinku malo je verovatno da će vaš prijatelj moći da je upamti, čak i ako to želi.

Sve to izgleda u redu, verujete svom prijatelju, sami ste odlučili da mu date lozinku. Ali evo loše vesti.

Loša vest je da vaš prijatelj ima Windows 10 instaliran na laptopu. A Windows 10 ima opciju za deljenje pristupa Wi-Fi mreži nazvanu Wi-Fi Sense, koja je uključena po defaultu.

WiFi Sense je ponuđen korisnicima da olakša deljenje i povezivanje na WiFi mreže među pouzdanim kontaktima, kao što su članovi porodice i prijatelji sa kojima razgovarate na Skype i Facebooku. Vi sami možete odabrati ko će imati pristup mreži, tako da odabrani mogu da pristupe vašoj mreži kad god svrate do vas. Nije potrebno da ukucavaju lozinku. Sve što treba da urade je da uključe opciju “connect to networks shared by my contacts” u podešavanjima za WiFi Windowsa 10. Tako će im biti omogućen pristup, a da se ne otkriva vaša lozinka.

Šta nije u redu sa tim, pitate se. To što je dovoljan samo klik i vaš prijatelj sa početka priče će ponovo moći da unese vašu lozinku, a Wi-Fi Sense dozvoljava kontaktima vašeg prijatelja sa Skypea i Outlooka/Hotmaila (ako koriste Windows 10 ili Windows 10 Mobile) da se isto tako loguju na vašu Wi-Fi mrežu, iako im vi niste otkrili lozinku.

Drugim rečima, vama potpuno nepoznati ljudi mogu sada koristiti vašn Wi-Fi bez dozvole.

A šta se dešava sa vašom Wi-Fi lozinkom? Ona se šalje na Microsoftov server.

Šta kažu iz Microsofta? Ako ne želite da Wi-Fi Sense dođe do vaše lozinke kada je delite sa prijateljem, i da je zatim podeli sa njegovim prijateljima i kontaktima, moraćete da promenite naziv svoje Wi-Fi mreže. Čak i ako ne koristite Windows 10 niti bilo koji Microsoftov proizvod, odgovornost je na vama, vi treba da promenite SSID vaše mreže tako što ćete uneti _optout u naziv vaše mreže. Odgovornost ne bi trebalo da bude na vlasnicima Wi-Fi mreža koji treba da menjaju nazive svojih mreža, iako možda mnogi to ne znaju da urade.

Ako ste korisnik Windowsa 10, možete da isključite Wi-Fi Sense u Windows Settings –> Network & Internet –> Change Wi-Fi settings –> Manage Wi-Fi settings.

Ovde možete isključiti sve, onemogućiti deljenje Wi-Fi lozinke sa Facebook, Outlook ili Skype kontaktima ili odabrati da Wi-Fi Sense zaboravi listu poznatih Wi-Fi mreža.

Ako se pitate da li bi to trebalo da uradite, odgovor zavisi od vas. Na vama je da birate između pogodnosti koju pruža Wi-Fi Sense i apsolutne bezbednosti. Ako vas brine ovo drugo, najbolje je da isključite Wi-Fi Sense.

izvor: http://www.informacija.rs