YouTube ima novu opciju!

Stiže Newswire kao jedna veoma korisna opcija u okviru YouTube-a.

13684_youtube_logo

Sve više vesti umesto profesionalnih novinara objavljuju posmatrači i učesnici u nekim događajima koji su se jednostavno našli na pravom mestu u pravo vreme, sa pametnim telefonom u džepu.

Vrlo često, snimke koje su snimili očevici oni sami ili drugi korisnici postavljaju na YouTube. Sad YouTube preuzima direktnu ulogu u oblikovanju kako novinari koriste video.

Kompanija je 18. juna predstavila Newswire, listu video snimaka očevidaca koji najviše zaslužuju da se nađu u dnevnim vestima, napisala je na blogu Olivia Ma iz GoogleoveNewslaboratorije. Video snimci će biti verifikovani od strane Storyful urednika, novinske agencije koja je partner u ovome, prenosi ArsTechnica.

Zelena revolucija, Arapsko proleće, protesti u Fergusonu, napad na Charlie Hebdo list, kao i nedavni zemljotres u Nepalu su primeri situacija u kojima video snimci običnih korisnika, tj. posmatrača pružaju jedinstvenu perspektivu o tome šta se dešava u svetu oko nas.

Više od pet miliona sati video snimaka vesti se pogleda na YouTube-u svakog dana. SvrhaNewswire-a je da naglasi/izdvoji video snimke očevidaca koji nude nove perspektive o važnim događajima, objasnila je Olivia Ma.

Kompanija takođe podržava još dve inicijative povezane sa video snimcima svedoka. Prva je,Witness Media laboratorija, koja radi na tome da snimak koji je snimio običan građanin može da posluži kao efikasno sredstvo za ljudska prava. YouTube okuplja i grupu lidera i pionira u društvenim medijima koja se zove The First Draftkoalicija. Njihova namera je da edukuje novinare o tome kako da provere video snimke očevidaca i iskoriste ih na etički način. Prvi nacrt predviđa pokretanje sajta ove jeseni.

izvor: http://mondo.rs