Zašto bi Microsoft trebao napustiti Windows Phone u korist Androida

Da li je Microsft zakasnio sa svojim operativnim sistemom za pametne telefone? U izvesnom smislu jeste, ali da li to znači da treba jednostavno da odustane od svog Windows Phone operativnog sistema?

windows_android

Ovo je diskutabilno pitanje, ali prema rečima bivšeg pobornika Microsofta Roberta Skobla, Microsoft bi jednostavno trebao da odustane od svog operativnog sistema i da prigrli Android kao platformu za svoje uređaje, pogotovo kada se uzme u obzir da je Android trenutno ubedljivo najpopularniji mobilni operativni sistem.

Skobl u svom intervjuu kaže: ”Brod je otplovio. Rešenje je odustajanje od Windows Phone-a i prihvatanje i razvoj Androida, kao što je to bilo učinjeno sa Internetom. Ali, oni neće da me slušaju.” Jedan od razloga što je promena kod Microsoft tako spora jeste zato što je to ogromna kompanija koju vode odbori, kaže on.

Ovo nije prvi put da neko predlaže Microsoftu da pređe na Android. Ustvari, ne tako davno sa izbacivanjem Nokia X2 na tržište činilo se da Microsoft ima bar površne planove kada je Android u pitanju. Ali nedugo nakon toga izvršni direktor Microsofta, Satja Nadela, izjavio je da će budući Nokia X telefoni biti pokretani Windows Phone operativnim sistemom.

Skobli navodi da je glavni problem što Windows ima mnogo manje dostupnih aplikacija u odnosu na konkurentne operativne sisteme. Ipak, Nadela je najavio da će budući Windows operativni sistem obuhvatiti sve platforme što bi značilo da bi aplikacije koje rade na PC računarima trebalo da rade i na tabletima i telefonima sa Windows sistemom.

izvor: http://balkanandroid.com