Zašto Malwarebytes amnestira pirate nudeći im besplatnu jednogodišnju licencu

Kompanija Malwarebytes je pružila ruku pomirenja korisnicima piratskog softvera u pokušaju da protera lažne licence iz svog sistema. Malwarebytes je sada počeo da obaveštava korisnike komercijalnih verzija anti-malver programa o legitimnosti kupovine, nudeći besplatne jednogodišnje licence čak i onima koji imaju nelegalnu kopiju proizvoda.

v1_1675_mb

Program nazvan Amnesty koji je predstavila kompanija je nastao kao posledica činjenice da je Malwarebytes koristio algoritam za generisanje licencnih ključeva koji je odavno usvojen a koji je bio daleko od optimalnog. Algoritam je bio adekvatan za generisanje manjeg broja jedinstvenih serijskih brojeva, ali potpuno neodgovarajući za prodaju koju kompanija sada ostvaruje.

Osnivač i direktor kompanije Marcin Kleczynski objasnio je da je kompanija mnogo godina unazad pravila greške koristeći nesiguran algoritam za licencne ključeve. To je olakšalo piratima generisanje ključeva, a beskrupulozni prodavci su prodavali lažne licence.

Kako je baza korisnika kompanijskih proizvoda rasla, to je dovelo do toga da se lažni ključevi preklapaju sa pravim. Kleczynski je objasnio da je Malwarebytes jednostavno premašio početne planove i da je morao da usvoji novi sistem licenciranja koji se trenutno impementira u fazama.

Prva faza podrazumeva prikupljanje podataka od korisnika i proveru ključeva koji su i dalje aktivni, kao i toga ko ih koristi. Zbog ranijeg neadekvatnog sistema generisanja ključeva, moguće je da je isti kod dodeljen i piratu i korisniku koji je platio proizvod.

Ako je reč o piratu, i on će moći da dobije besplatnu jednogodišnju licencu. Nemoguće je posebno proveriti desetine miliona ključeva kako bi se utvrdilo da li su legitimni tako da je kompanija prinuđena na ovaj automatizovani proces da bi se izborila sa tim duplikatima ključeva.

Još jedan razlog za ovakav potez kompanije to što su neki korisnici prevareni da plate nelegalnu kopiju proizvoda. Takav slučaj je zabeležen prošle godine, kada su prevaranti u SAD prodavali isti ključ za Malwarebytes Anti-Malware Premium više od 2400 puta, po ceni od 99 dolara, i tako zaradili više od 231759 dolara.

Kompanija trenutno proverava nelegalne kopije i traži od korisnika da odgovore kako su dobili svoj softver.

Jedna od opcija je “Nisam siguran gde sam dobio svoj ključ, ili sam ga preuzeo sa interneta”. Ako korisnik izabere ovaj odgovor, i zatim odabere legitiman ključ koji će važiti godinu dana, za njega više neće biti pitanja.

Druga ponuđena opcija je “Kupio sam ključ”, a odabir ove opcije znači da će originalni serijski broj biti zamenjen novim.

Iz kompanije kažu da će stari ključevi prestati da rade nakon nekog vremena.

Neki korisnici su na forumima kompanije istakli da se može desiti da neki pirati tvrde da su kupili legitimne kopije i da zatraže licence, jer sistem Amnesty trenutno to ne preverava. Ali direktor kompanije kaže da će Malwarebytes možda početi da proverava neke od ovih tvrdnji.

izvor: http://www.informacija.rs