Zašto Oracle savetuje korisnicima Windows XP da pređu na novije verzije Windowsa

Kao da korisnici Windows XP za koji je Microsoft obustavio podršku 8. aprila ove godine, nemaju dovoljno problema, sada je i Oracle najavio da bi oni među njima koji imaju instaliranu Javu mogli uskoro imati dodatni razlog za brigu.

v1_5639_images (3)

Oracle je obustavio podršku za Javu na Windows XP i saopštio da će oni koji budu nastavili da je koriste to raditi na sopstveni rizik.

Oracle kvartalno objavljuje ispravke za sve proizvode kompanije, uključujući i Javu, a sledeće takvo ažuriranje bi trebalo očekivati 15. jula. Međutim, zakrpe za Javu koje budu sada objavljene možda neće uopšte raditi na Windows XP.

Oracle je potvrdio prestanak podrške na svom sajtu za podršku korisnicima a kao razlog je naveo činjenicu da je Microsoft obustavio podršku za Windows XP i da to više nije zvanično podržana platforma. Za razliku od Microsofta koji je pune dve godine pokušavao da upozori korisnike na rizike korišćenja Windows XP posle obustavljanja podrške, Oracle nije pravio veliku buku povodom prestanka podrške za Javu na Windows XP.

Podrška za Java 7 okončana je 8. aprila, a Java 8, koja je aktuelna verzija, ne može se instalirati na zastarelom Microsoftovom operativnom sistemu.

Kada korisnici Windows XP pokušaju da instaliraju Java 8 na svojim sistemima prikazuje se podrška o grešci, kao i zahtev da nadograde sistem na Windows Vista ili novije verzije da bi instalirali Java 8.

Orcale je potvrdio da postoji nekoliko problema sa kompatibilnošću Java 8 na Windows XP od kada je Microsoft obustavio podršku za Windows XP. Iz kompanije kažu da će od sada korisnici Jave na Windows XP moći da peruzimaju najnovija ažuriranja za Java 7, dok će korisnici novijih verzija Windowsa moći da biraju između Java 7 i 8, i da dobijaju, shodno svom izboru, odgovarajuća ažurianja.

Oracle će nastaviti da objavljuje ažuriranja za Java 7 bar do aprila 2015., kada Oracle planira da obustavi podršku za Java 7.

Zbog toga što Oracle ne testira više Javu na XP, možda će doći dan kada će bezbednosne ispravke ustvari remetiti rad Jave na XP, umesto da je ispravljaju.

U tom trenutku, korisnici Jave će biti u istoj poziciji u kojoj su i kao korisnici Windows XP – neće moći da primene bezbednosne ispravke, rizikujući sa platformom koja ima dobro poznate ranjivosti.

U izveštaju koji je Cisco objavio u januaru ove godine, 91% web exploita u 2013. godini su oni koji su ciljali na Javu.

To je još jedan razlog za savet koji je ponovljen nebrojeno puta i koji se odnosi na korisnike Windows XP-a koji koriste Javu: pređite na novije verzije Windowsa.

izvor: http://www.informacija.rs