Zašto treba da promenite podrazumevana podešavanja vašeg veb pregledača

Vesti, 12.03.2020, 05:00 AM

Zašto treba da promenite podrazumevana podešavanja vašeg veb pregledača

Podrazumevana podešavanja veb pregledača mogu vas učiniti ranjivim.Stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) preporučuju korisnicimada onemoguće niz funkcija pregledača, uključujući automatsko popunjavanje, pamćenje lozinki i istoriju pregledavanja.

Promena zadatih postavki pregledača preporučena jer korisnici mogu poboljšati svoju privatnost i bezbednost onemogućavanjem i blokiranjem određenih funkcija.

Pored isključivanja pomenutih funkcija, korisnici bi trebalo da blokiraju i oglasno praćenje i kolačiće trećih strana. Isključivanje prikupljanja podataka iz pregledača, brisanje istorije pregledavanja prilikom zatvaranja pregledača i omogućavanje Do Not Track funkcije takođe se preporučuje bez obzira na to koju aplikaciju koristite za navigaciju po vebu.

Što se tiče ekstenzija pregledača, FBI naglašava da iako su one veoma korisne zbog novih funkcija koje nisu podrazumevano omogućene, mogu se zloupotrebiti za prikupljanje podataka ili špijuniranje.

„Neki pregledači podržavaju dodatke, koji mogu obavljati neke od funkcija čak i bolje od samog pregledača. Dostupno je mnogo dodataka koji upozoravaju na zlonamerne veb sajtove i sadržaje, blokiraju prikupljanje određenih informacija i uklanjaju kolačiće pregledača. Pre instaliranja dodataka, ipak, obavite neka istraživanja kako biste proverili da li postoje negativni izveštaji o performansama dodataka”, kaže FBI.

I naravno, Biro preporučuje korisnicima da redovno ažuriraju pregledače, jer bi instaliranje najnovijih verzija moglo da blokira eventualne napade i da ukloni poznate slabosti.

Prema najnovijim podacima, Google Chrome je vodeći svetski pregledač za desktop računare sa preko 65% udela na tržištu. Mozilla Firefox je drugi, a slede ga Microsoft Edge i druge alternative poput Vivaldija i Opere.

Na mobilnim uređajima, Google Chrome je takođe vodeći izbor korisnika, ali i Safari takođe ima veliki udeo na tržištu, jer je to podrazumevani pregledač na iPhoneu.

Izvor:Informacija.rs